Ryba z grilla (dowolna) - jak grillować rybę - proste zasady krok po kroku
      2022-05-02
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Podajemy najprostszy przepis na rybę z grilla oraz tłumaczymy zasady: co zrobić krok po kroku. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt. Taka ryba musi wyjść!
SKŁADNIKI
- 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych).
- Z pozostałych składników przygotować marynatę.
- Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę. Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
- Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
    
    
    
    
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        