Ryba w pomidorach: przepis kuchni greckiej

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Ryba w pomidorach
Autor: Shutterstock Delikatne filety z dorady lub soli znakomicie smakują zapieczone z pomidorami
łatwy
45 min
4

Delikatna ryba z dodatkiem pomidorów to doskonałe danie na obiad - lekkie, aromatyczne dzięki dodatkowi czosnku i cebuli, z nutą białego wina. Ryba w pomidorach to danie bardzo wykwintne, ale też bardzo proste do przygotowania!

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorady lub wilka morskiego
  • duża cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub kilkanaście miniaturowych pomidorków 
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • kieliszek białego wina
  • garść oliwek
  • po łyżeczce oregano i rozmarynu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przepuść przez praskę albo rozgnieć.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cebulę i czosnek, smaż, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj pomidory, przypraw oregano i podgrzewaj kolejne 5 minut.
  • W żaroodpornym naczyniu ułóż umyte i osuszone filety, posyp rozmarynem, solą i pieprzem, polej sosem pomidorowym.
  • Na wierzchu rozłóż plastry z jednej cytryny i oliwki.
  • Całość polej sokiem z drugiej cytryny i skrop białym winem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 30 minut.
miesięcznik Zdrowie