Ryba w pomidorach: przepis kuchni greckiej
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Delikatna ryba z dodatkiem pomidorów to doskonałe danie na obiad - lekkie, aromatyczne dzięki dodatkowi czosnku i cebuli, z nutą białego wina. Ryba w pomidorach to danie bardzo wykwintne, ale też bardzo proste do przygotowania!
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorady lub wilka morskiego
- duża cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 pomidory lub kilkanaście miniaturowych pomidorków
- 2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- kieliszek białego wina
- garść oliwek
- po łyżeczce oregano i rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przepuść przez praskę albo rozgnieć.
- Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cebulę i czosnek, smaż, aż cebula zmięknie.
- Dodaj pomidory, przypraw oregano i podgrzewaj kolejne 5 minut.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż umyte i osuszone filety, posyp rozmarynem, solą i pieprzem, polej sosem pomidorowym.
- Na wierzchu rozłóż plastry z jednej cytryny i oliwki.
- Całość polej sokiem z drugiej cytryny i skrop białym winem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 30 minut.