Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż "u Chińczyka"

2021-05-21
Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż u Chińczyka
Autor: Shutterstock Pyszna ryba smażona w chrupiącej panierce, doskonale smakuje z dodatkiem sosu chili z nutą słodyczy
łatwy
35 min
4

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili -to przepis na niewielkie  kawałki ryby zanurzone w pysznej panierce i usmażone na chrupiąco,  a następnie podane z ostrym sosem i  łagodnym ryżem. Przepyszne aromatyczne danie w orientalnym stylu - na pewno zdrowsze i smaczniejsze niż "u Chińczyka".

SKŁADNIKI

  • 200 g filetów z ryby morskiej, np. z dorsza
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki mleka
  • Sos chili:
  • 1 świeża papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.
  • Mieszamy starannie i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.
  • Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ogrzany półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by  odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Przygotowujemy sos - z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.
  • Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Gorącym sosem polewamy rybę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?