Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż "u Chińczyka"
2021-05-21
łatwy
35 min
4
Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili -to przepis na niewielkie kawałki ryby zanurzone w pysznej panierce i usmażone na chrupiąco, a następnie podane z ostrym sosem i łagodnym ryżem. Przepyszne aromatyczne danie w orientalnym stylu - na pewno zdrowsze i smaczniejsze niż "u Chińczyka".
SKŁADNIKI
- 200 g filetów z ryby morskiej, np. z dorsza
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki mleka
- Sos chili:
- 1 świeża papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.
- Mieszamy starannie i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.
- Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ogrzany półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotowujemy sos - z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.
- Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Gorącym sosem polewamy rybę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?