Ryba pieczona na warzywach - zdrowe danie 2 w 1
2021-05-21
łatwy
35 min
4
Ryba pieczona na warzywach to danie jednogarnkowe, a właściwie - jednoblachowe. Pieczona ryba jest mniej kaloryczna niż smażona, w domu nie pachnie smażonym tłuszczem, a ryba jest soczysta i aromatyczna gdyż przenika ją wilgoć i smaki z warzyw.
SKŁADNIKI
- 4 porcje filetów z ryby morskiej
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do pieczonych ziemniaków
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- plasterki cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana umyć i pokroić w kostkę, posolić i odstawić na sitku na 15 minut. Ma to na celu pozbycie się goryczki z bakłażanów.
- Piekarnik nagrzać do 190°C.
- Pozostałe warzywa pokroić w kostkę (ja wcześniej zdejmuję skórkę z pomidorów). Cebulę pokroić w ósemki.
- Bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i dodać do pozostałych warzyw.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyłożyć na nią warzywa, lekko posolić i posypać pieprzem.
- Oliwę i ocet wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawę do pieczonych ziemniaków. Przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać.
- Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut.
- Ryby posolić i posypać pieprzem cytrynowym.
- Na podpieczonych warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20 minut - w zależności od wielkości kawałków ryby. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?