Ryba duszona z warzywami - przepis na lekkostrawne danie

2021-03-29
Ryba duszona z warzywami
Autor: Shutterstock Ryba duszona z warzywami to lekkostrawny posiłek 
łatwy
20 min
4

Ryba duszona z warzywami to przepis dla wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się w sposób zrównoważony. Ryba duszona z warzywami to zrównoważony, lekkostrawny posiłek. 

SKŁADNIKI

  • 120 g fileta z dorsza lub innej chudej ryby np. mintaja, morszczuka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mniejszego selera
  • 1/3 małego pora
  • 1 małej cebuli
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oliwy
  • sok z cytryny
  • ziarnka pieprzu
  • liść laurowy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa zetrzyj na tarce i duś na patelni z dodatkiem oliwy, przypraw i przecieru pomidorowego.
  • Filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
  • Następnie ugotuj rybę na parze i podziel na kawałki. Gdy przygotowane składniki są już gotowe wymieszaj je ze sobą i chwilę podduś.
  • Danie możesz podlać niewielką ilością lekkiego bulionu warzywnego.