Ryba duszona z warzywami - przepis na lekkostrawne danie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryba duszona z warzywami to przepis dla wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się w sposób zrównoważony. Ryba duszona z warzywami to zrównoważony, lekkostrawny posiłek.
SKŁADNIKI
- 120 g fileta z dorsza lub innej chudej ryby np. mintaja, morszczuka
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 mniejszego selera
- 1/3 małego pora
- 1 małej cebuli
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
- ziarnka pieprzu
- liść laurowy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa zetrzyj na tarce i duś na patelni z dodatkiem oliwy, przypraw i przecieru pomidorowego.
- Filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
- Następnie ugotuj rybę na parze i podziel na kawałki. Gdy przygotowane składniki są już gotowe wymieszaj je ze sobą i chwilę podduś.
- Danie możesz podlać niewielką ilością lekkiego bulionu warzywnego.