Risotto z owocami morza - zdrowy pomysł na obiad
2021-03-29
trudny
40 min
4
Risotto z owocami morza to prosty sposób na śródziemnomorski obiad. Na dodatek zdrowy i lekkostrawny. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie risotta wymaga pewnej wprawy i użycia specjalnego ryżu.
SKŁADNIKI
- opakowanie mieszanki owoców morza
- opakowanie mrożonych krewetek
- 1 marchewka
- 200 g ryżu arborio,
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml białego wina
- szklanka wywaru warzywnego
- 1 pomidor
- 1 pęczek natki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać oliwę na patelni.
- Podsmażać 2-3 minuty marchewkę i czosnek.
- Wsypać ryż arborio.
- Wlać wino i wszystko dokładnie wymieszać.
- Gdy wino odparuje dodajemy mrożone owoce morza i krewetki.
- Stopniowo dodajemy warzywny wywar.
- Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dokładnie wszystko mieszamy.
- Siekamy natkę pietruszki, kroimy w kostkę pomidory, a następnie dodajemy do risotta.
- Podajemy z cząstkami cytryny, świeżym białym pieczywem i białym winem.