Risotto z owocami morza - zdrowy pomysł na obiad

risotto-z-owocami-morza-zdrowy-pomysl-na-obiad.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Risotto z owocami morza to smaczne i zdrowe danie.  
trudny
40 min
4

Risotto z owocami morza to prosty sposób na śródziemnomorski obiad. Na dodatek zdrowy i lekkostrawny. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie risotta wymaga pewnej wprawy i użycia specjalnego ryżu.

SKŁADNIKI

  • opakowanie mieszanki owoców morza
  • opakowanie mrożonych krewetek
  • 1 marchewka
  • 200 g ryżu arborio,
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina
  • szklanka wywaru warzywnego
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek natki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać oliwę na patelni.
  • Podsmażać 2-3 minuty marchewkę i czosnek.
  • Wsypać ryż arborio.
  • Wlać wino i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Gdy wino odparuje dodajemy mrożone owoce morza i krewetki.
  • Stopniowo dodajemy warzywny wywar.
  • Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dokładnie wszystko mieszamy.
  • Siekamy natkę pietruszki, kroimy w kostkę pomidory, a następnie dodajemy do risotta.
  • Podajemy z cząstkami cytryny, świeżym białym pieczywem i białym winem.