Pstrąg z szynką i ananasem - przepis na nadziewanego pstrąga
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pstrąg z szynką i ananasem to danie wykwintne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Sprawdź jak je zrobić i zaskocz swoich bliskich.
SKŁADNIKI
- 2 sprawione pstrągi
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 żółtka
- 20 dag konserwowej szynki
- 2 plastry ananasa z puszki
- 2 konserwowe ogórki
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka posiekanego szczypiorku
- cukier
- sól
- pieprz
- sok i skórka otarta z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrągi umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
- Zmiksuj śmietanę, żółtka, obrane i pokrojone łodygi selera naciowego, ananasa i szynkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszaj ze szczypiorkiem.
- Nadziej pstrągi i zepnij wykałaczkami.
- Ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, polej winem, wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- Obłóż pozostałym farszem i zapikaj jeszcze kilka minut.