Pstrąg z grilla w folii aluminiowej - smaczne danie i bardzo proste wykonanie
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryba z grilla smakuje wybornie. Do przygotowania w ten sposób znakomicie się sprawdza wszędzie dostępny pstrąg. Pstrąg z grilla w folii aluminiowej to znakomity pomysł na obiad z rusztu - smaczny i bogaty w składniki odżywcze, a przy tym niezwykle aromatyczny.
SKŁADNIKI
- 2 średnie pstrągi
- sól i pieprz
- oliwa
- natka pietruszki i/lub lubczyku
- cytryna
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypatroszone pstrągi opłukać i dokładnie osuszyć. Zieleninę umyć i osuszyć, nie siekać.
- Ryby ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
- W rozcięcie na brzuchu włożyć sporo gałązek zieleniny.
- Rybę zawiną w folię i ułożyć na grillu, piec ok. 20 minut.
Sok z cytryny do pstrąga z grilla
Sok z cytryny nadaje delikatnemu mięsu ryby wyrazistości i aromatu. Łagodzi też intensywny rybi zapach, który wielu osobom przeszkadza. Utarło się, że używamy do tego cytryny, ale tak naprawdę sprawdzą się tak samo dobrze inne owoce cytrusowe, choć każdy z nich nada rybie nieco innego charakteru. Jeśli więc nie masz akurat w domu cytryny, zamiast niej możesz użyć limonki, co wydaje się oczywistością, ale także soku z pomarańczy lub grejpfruta.