Pstrąg z grilla w folii aluminiowej - smaczne danie i bardzo proste wykonanie

Pstrąg z grilla w folii aluminiowej
Autor: Shutterstock Pstrąg z grilla w folii aluminiowej wychodzi aromatyczny i soczysty
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ryba z grilla smakuje wybornie. Do przygotowania w ten sposób znakomicie się sprawdza wszędzie dostępny pstrąg. Pstrąg z grilla w folii aluminiowej to znakomity pomysł na obiad z rusztu - smaczny i bogaty w składniki odżywcze, a przy tym niezwykle aromatyczny.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie pstrągi
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki i/lub lubczyku
  • cytryna
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypatroszone pstrągi opłukać i dokładnie osuszyć. Zieleninę umyć i osuszyć, nie siekać.
  • Ryby ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  • W rozcięcie na brzuchu włożyć sporo gałązek zieleniny.
  • Rybę zawiną w folię i ułożyć na grillu, piec ok. 20 minut.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Sok z cytryny do pstrąga z grilla

Sok z cytryny nadaje delikatnemu mięsu ryby wyrazistości i aromatu. Łagodzi też intensywny rybi zapach, który wielu osobom przeszkadza. Utarło się, że używamy do tego cytryny, ale tak naprawdę sprawdzą się tak samo dobrze inne owoce cytrusowe, choć każdy z nich nada rybie nieco innego charakteru. Jeśli więc nie masz akurat w domu cytryny, zamiast niej możesz użyć limonki, co wydaje się oczywistością, ale także soku z pomarańczy lub grejpfruta.

Inny sposób na rybę? Proszę bardzo! Wykonanie krok po kroku znajdziesz w galerii.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej