Pstrąg pieczony w całości z pieczarkami i dynią
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pstrąg pieczony w całości z pieczarkami i dynią zachowuje wilgotność i niebywały smak. Rybia pieczona razem z warzywami to gotowa porcja odżywczego białka i niezbędnych witamin. Dodatek pikantnych przypraw nadaje potrawie charakteru.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.
SKŁADNIKI
- 2 świeże, wypatroszone pstrągi razem z głowami, każdy po ok. 450 g
- 250 g świeżych pieczarek
- 200 g dyni świeżej lub mrożonej
- 3-5 szalotek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała lub 1/2 większej papryczki ostrej
- 1 łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki lub 2 łyżeczki suszonej
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą. Wnętrze tuszki skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Włożyć do środka gałązki pietruszki i tymianku.
- Pieczarki pokroić w plasterki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa skropić sokiem z cytryny, oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, dodając nieobrane ząbki czosnku i papryczkę.
- Na dnie brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warzywa, na nich pstrągi.
- Brytfankę z rybami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 25 minut.
- Podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem białego wina.