Pstrąg faszerowany z orzechami: przepis na wyrafinowane postne danie
2021-03-29
średni
40 min
4
Pstrąg z orzechami włoskimi, świeżą papryką i natką pietruszki - to danie dowodzi, że potrawy postne mogą być smaczne i wyrafinowane.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg w sosie winogronowym, Pstrąg cytrynowo-ziołowy, Pstrąg duszony w ziołach.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- cytryna
- 4 łyżki masła
- 15 dag orzechów włoskich
- papryka
- cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- 10 łyżek wody
- 2 roztarte ząbki czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby oczyścić i wypatroszyć, zostawić ogony i głowy (usunąć oczy i skrzela) i dokładnie umyć.
- Przygotować zalewę, łącząc w naczyniu 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, 10 łyżek wody, 2 roztarte ząbki czosnku, sól i pieprz.
- Włożyć ryby do zalewy i zostawić na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obrócić).
- Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paseczki.
- Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę oraz orzechy i stale mieszając smażyć na małym ogniu 5-7 minut.
- Patelnię z nadzieniem zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ostudzić.
- Wyjęte z zalewy ryby wypełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim ryby.
- Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250 st. C, polewając kilkakrotnie marynatą.
- Gdy płetwy dają się łatwo usunąć, to znak, że ryba jest upieczona.