Pstrąg faszerowany z orzechami: przepis na wyrafinowane postne danie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Pstrąg z orzechami włoskimi, świeżą papryką i natką pietruszki - to danie dowodzi, że potrawy postne mogą być smaczne i wyrafinowane.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg w sosie winogronowym, Pstrąg cytrynowo-ziołowy, Pstrąg duszony w ziołach.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
 - cytryna
 - 4 łyżki masła
 - 15 dag orzechów włoskich
 - papryka
 - cebula
 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 8 łyżek oliwy
 - sok z cytryny
 - 10 łyżek wody
 - 2 roztarte ząbki czosnku
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby oczyścić i wypatroszyć, zostawić ogony i głowy (usunąć oczy i skrzela) i dokładnie umyć.
 - Przygotować zalewę, łącząc w naczyniu 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, 10 łyżek wody, 2 roztarte ząbki czosnku, sól i pieprz.
 - Włożyć ryby do zalewy i zostawić na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obrócić).
 - Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paseczki.
 - Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę oraz orzechy i stale mieszając smażyć na małym ogniu 5-7 minut.
 - Patelnię z nadzieniem zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ostudzić.
 - Wyjęte z zalewy ryby wypełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami.
 - Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim ryby.
 - Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250 st. C, polewając kilkakrotnie marynatą.
 - Gdy płetwy dają się łatwo usunąć, to znak, że ryba jest upieczona.