Pstrąg faszerowany z orzechami: przepis na wyrafinowane postne danie

Janina Suchta
Pstrąg faszerowany z orzechami
Autor: Shutterstock Pstrąg faszerowany z orzechami - postne danie o wyjątkowym smaku.
średni
40 min
4

Pstrąg z orzechami włoskimi, świeżą papryką i natką pietruszki - to danie dowodzi, że potrawy postne mogą być smaczne i wyrafinowane.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg w sosie winogronowym, Pstrąg cytrynowo-ziołowy, Pstrąg duszony w ziołach.

 Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 4 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • cytryna
  • 4 łyżki masła
  • 15 dag orzechów włoskich
  • papryka
  • cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • 10 łyżek wody
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby oczyścić i wypatroszyć, zostawić ogony i głowy (usunąć oczy i skrzela) i dokładnie umyć.
  • Przygotować zalewę, łącząc w naczyniu 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, 10 łyżek wody, 2 roztarte ząbki czosnku, sól i pieprz.
  • Włożyć ryby do zalewy i zostawić na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obrócić).
  • Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paseczki.
  • Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę oraz orzechy i stale mieszając smażyć na małym ogniu 5-7 minut.
  • Patelnię z nadzieniem zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ostudzić.
  • Wyjęte z zalewy ryby wypełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim ryby.
  • Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-250 st. C, polewając kilkakrotnie marynatą.
  • Gdy płetwy dają się łatwo usunąć, to znak, że ryba jest upieczona.
Janina Suchta