Przepis na pstrąga: pstrąg pieczony z cząstką cytryny i brokułami
2021-03-27
łatwy
25 min
4
Pstrąg jest łatwy w przygotowaniu. Jego mięso jest bardzo delikatne w smaku, a co najważniejsze mało ościste. Szukasz pomysłu i przepisu na szybki i smaczny obiad? Skosztuj pieczonego pstrąga.
SKŁADNIKI
- pstrąg mrożony lub surowy
- cząstka cytryny
- szklanka różyczek brokułu
- sól
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zanim przystąpisz do przygotowywania dania, pamiętaj o tym, żeby dzień wcześniej rozmrozić pstrąga. Postępuj krok po kroku - rybę dokładnie umyj. Dobrym sposobem na to, żeby obciekła z wody, będzie ułożenie jej na papierowym ręczniku, który wchłonie jej nadmiar. Jak już ryba obcieknie, natrzyj ją solą i pieprzem.
- Blachę posmaruj olejem i ułóż na niej pstrąga. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 165 st. C. Nie dłużej niż 25 minut.
- W następnej kolejności zajmij się przygotowaniem brokułu. Ugotuj je na parze lub gotuj około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie.
- Gotowego pstrąga możesz podawać z brokułami i cząstką cytryny.