Przepis na pstrąga: pstrąg pieczony z cząstką cytryny i brokułami

Pstrąg pieczony z cytryną i brokułami
Autor: Shutterstock Pstrąg pieczony to idealne danie na obiad.
łatwy
25 min
4

Pstrąg jest łatwy w przygotowaniu. Jego mięso jest bardzo delikatne w smaku, a co najważniejsze mało ościste. Szukasz pomysłu i przepisu na szybki i smaczny obiad? Skosztuj pieczonego pstrąga.

SKŁADNIKI

  • pstrąg mrożony lub surowy
  • cząstka cytryny
  • szklanka różyczek brokułu
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zanim przystąpisz do przygotowywania dania, pamiętaj o tym, żeby dzień wcześniej rozmrozić pstrąga. Postępuj krok po kroku - rybę dokładnie umyj. Dobrym sposobem na to, żeby obciekła z wody, będzie ułożenie jej na papierowym ręczniku, który wchłonie jej nadmiar. Jak już ryba obcieknie, natrzyj ją solą i pieprzem.
  • Blachę posmaruj olejem i ułóż na niej pstrąga. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 165 st. C. Nie dłużej niż 25 minut.
  • W następnej kolejności zajmij się przygotowaniem brokułu. Ugotuj je na parze lub gotuj około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie.
  • Gotowego pstrąga możesz podawać z brokułami i cząstką cytryny.