Placuszki rybne: przepis jak z programu Ugotowani

Placuszki rybne: przepis jak z programu Ugotowani
Autor: Shutterstock Placuszki rybne jak z programu Ugotowani są smakowite i sycące
łatwy
40 min
4

Placuszki rybne jak z programu Ugotowani, to doskonały pomysł na przemycenie ryby rybnym niejadkom. Ale zasmakują także tym, którzy  ryby lubią. Są delikatniejsze niż ryby smażone i bardzo efektownie się prezentują na talerzu - a są o wiele oszczędniejsze w przygotowaniu niż choćby zwykłe filety rybny - co nie jest  bez znaczenia przy  wysokich cenach ryb.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg ryb: łosoś dorsz, mintaj - do wyboru
  • 8 dużych krewetek do dekoracji
  • 1 por
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować i utłuc na puree albo przepuścić przez praskę, odstawić do ostygnięcia.
  • Rybę/ryby ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Dodać do ziemniaków i całość ponownie ugnieść - np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • Następnie dodać posiekanego pora i natkę pietruszki, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  • Z masy uformować 8 kotlecików, obtoczyć je w rozkłóconym i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
  • Na osobnej patelni usmażyć krewetki do dekoracji. Jeśli nie mamy krewetek kotleciki możemy udekorować plasterkiem łososia, kawiorem ze słoiczka albo po prostu zieleniną. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną - jak bliny.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej