Placuszki rybne: przepis jak z programu Ugotowani

Placuszki rybne: przepis jak z programu Ugotowani
Autor: Shutterstock Placuszki rybne jak z programu Ugotowani są smakowite i sycące
łatwy
40 min
4

Placuszki rybne jak z programu Ugotowani, to doskonały pomysł na przemycenie ryby rybnym niejadkom. Ale zasmakują także tym, którzy  ryby lubią. Są delikatniejsze niż ryby smażone i bardzo efektownie się prezentują na talerzu - a są o wiele oszczędniejsze w przygotowaniu niż choćby zwykłe filety rybny - co nie jest  bez znaczenia przy  wysokich cenach ryb.

Składniki

1/2 kg ziemniaków

1/2 kg ryb: łosoś dorsz, mintaj - do wyboru

8 dużych krewetek do dekoracji

1 por

1/2 pęczka natki pietruszki

1 cytryna

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki ugotować i utłuc na puree albo przepuścić przez praskę, odstawić do ostygnięcia.

Rybę/ryby ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Dodać do ziemniaków i całość ponownie ugnieść - np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Następnie dodać posiekanego pora i natkę pietruszki, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Z masy uformować 8 kotlecików, obtoczyć je w rozkłóconym i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Na osobnej patelni usmażyć krewetki do dekoracji. Jeśli nie mamy krewetek kotleciki możemy udekorować plasterkiem łososia, kawiorem ze słoiczka albo po prostu zieleniną. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną - jak bliny.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej