Placuszki rybne: przepis jak z programu Ugotowani
2021-05-28
łatwy
40 min
4
Placuszki rybne jak z programu Ugotowani, to doskonały pomysł na przemycenie ryby rybnym niejadkom. Ale zasmakują także tym, którzy ryby lubią. Są delikatniejsze niż ryby smażone i bardzo efektownie się prezentują na talerzu - a są o wiele oszczędniejsze w przygotowaniu niż choćby zwykłe filety rybny - co nie jest bez znaczenia przy wysokich cenach ryb.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg ryb: łosoś dorsz, mintaj - do wyboru
- 8 dużych krewetek do dekoracji
- 1 por
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować i utłuc na puree albo przepuścić przez praskę, odstawić do ostygnięcia.
- Rybę/ryby ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Dodać do ziemniaków i całość ponownie ugnieść - np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Następnie dodać posiekanego pora i natkę pietruszki, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny.
- Z masy uformować 8 kotlecików, obtoczyć je w rozkłóconym i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
- Na osobnej patelni usmażyć krewetki do dekoracji. Jeśli nie mamy krewetek kotleciki możemy udekorować plasterkiem łososia, kawiorem ze słoiczka albo po prostu zieleniną. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną - jak bliny.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?