Pieczony łosoś z brokułami i smardzami

2019-04-02
Pieczony łosoś z brokułami i smardzami
Autor: Shutterstock Pieczony łosoś z brokułami i smardzami
łatwy
20 min
4

Pieczony łosoś z brokułami i smardzami to bardzo wykwintne danie. Z braku smardzów radzimy użyć kurek (np. mrożonych) lub innych dostępnych grzybów. Oczywiście nic nie zastąpi aromatu "polskich trufli", czyli smardzów, ale jak wiadomo te są dobrem rzadkim.

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Makaron ze smardzami

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

Składniki

4 filety z łososia po 150 g

2 szalotki drobno pokrojone

1 gałązka tymianku

125 ml białego wytrawnego wina

150 ml bulionu (rybnego, grzybowego lub warzywnego)

200 g brokułów umytych i pokrojonych na różyczki

300 g smardzów (lub innych grzybów)

sok z 1 cytryny

2 łyżki śmietanki

25 g masła

2 łyżki oleju

50 g posiekanego szczypiorku

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 230oC.

Rozgrzej patelnię teflonową posmarowaną odrobiną tłuszczu. Posyp ją solą i pieprzem, a następnie połóż na niej łososia i smaż przez 30 sekund z każdej strony. Połóż rybę skórą do spodu na folii aluminiowej i włóż na 8 minut do piekarnika.

Podsmaż przez 2 minuty szalotki i tymianek na patelni. Dodaj białe wino i gotuj na dużym ogniu aby zredukować objętość do dwóch trzecich. Dodaj bulion i zredukuj objętość o jedną czwartą. Zdejmij z ognia, przetrzyj przez sitko. Sos wlej do sosjerki.

Na patelni przesmaż na małej ilości masła smardze z brokułami, skrop cytryną, przypraw do smaku. Posyp szczypiorkiem.

Wyjmij łososia z piekarnika, na każdy talerz nałóż trochę sosu, brokuły ze smardzami i filet z łososia. Polej odrobiną sosu, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE