Pieczony łosoś z brokułami i smardzami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczony łosoś z brokułami i smardzami to bardzo wykwintne danie. Z braku smardzów radzimy użyć kurek (np. mrożonych) lub innych dostępnych grzybów. Oczywiście nic nie zastąpi aromatu "polskich trufli", czyli smardzów, ale jak wiadomo te są dobrem rzadkim.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia po 150 g
- 2 szalotki drobno pokrojone
- 1 gałązka tymianku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml bulionu (rybnego, grzybowego lub warzywnego)
- 200 g brokułów umytych i pokrojonych na różyczki
- 300 g smardzów (lub innych grzybów)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki śmietanki
- 25 g masła
- 2 łyżki oleju
- 50 g posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 230
o C. - Rozgrzej patelnię teflonową posmarowaną odrobiną tłuszczu. Posyp ją solą i pieprzem, a następnie połóż na niej łososia i smaż przez 30 sekund z każdej strony. Połóż rybę skórą do spodu na folii aluminiowej i włóż na 8 minut do piekarnika.
- Podsmaż przez 2 minuty szalotki i tymianek na patelni. Dodaj białe wino i gotuj na dużym ogniu aby zredukować objętość do dwóch trzecich. Dodaj bulion i zredukuj objętość o jedną czwartą. Zdejmij z ognia, przetrzyj przez sitko. Sos wlej do sosjerki.
- Na patelni przesmaż na małej ilości masła smardze z brokułami, skrop cytryną, przypraw do smaku. Posyp szczypiorkiem.
- Wyjmij łososia z piekarnika, na każdy talerz nałóż trochę sosu, brokuły ze smardzami i filet z łososia. Polej odrobiną sosu, posyp świeżo zmielonym pieprzem.