Okoń smażony na maśle

Okoń smazony na maśle
Autor: Shutterstock Okoń jest bardzo smaczny, nie potrzebuje więc wielu dodatków.
łatwy
40 min
4

To najprostsza w przyrządzeniu i - naszym zdaniem - najsmaczniejsza wersja okonia. Wystarczy odrobina masła i soli, chwilka czasu i mamy prawdziwą ucztę na talerzu.

Okonie słyną z tego, że trudno je oczyścić z łusek. Jest jednak na to sposób. Rybę należy włożyć na 3-5 min (w zależności od wielkości) do wrzącej wody. Po takim "zaparzeniu" łuski odejdą z ryby bez najmniejszego problemu.

SKŁADNIKI

  • 2 niewielkie okonie
  • masło
  • olej
  • mąka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Okonie należy dokładnie umyć i oczyścić z wnętrzności i łusek.
  • Przygotowane ryby posolić i odstawiać na 20-30 min.
  • Na patelni rozgrzać masło z niewielkim dodatkiem oleju.
  • Okonie oprószyć po wierzchu mąką i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
  • Podawać z ziemniaczkami lub pieczywem.