Okoń smażony na maśle
2021-03-29
łatwy
40 min
4
To najprostsza w przyrządzeniu i - naszym zdaniem - najsmaczniejsza wersja okonia. Wystarczy odrobina masła i soli, chwilka czasu i mamy prawdziwą ucztę na talerzu.
Okonie słyną z tego, że trudno je oczyścić z łusek. Jest jednak na to sposób. Rybę należy włożyć na 3-5 min (w zależności od wielkości) do wrzącej wody. Po takim "zaparzeniu" łuski odejdą z ryby bez najmniejszego problemu.
SKŁADNIKI
- 2 niewielkie okonie
- masło
- olej
- mąka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Okonie należy dokładnie umyć i oczyścić z wnętrzności i łusek.
- Przygotowane ryby posolić i odstawiać na 20-30 min.
- Na patelni rozgrzać masło z niewielkim dodatkiem oleju.
- Okonie oprószyć po wierzchu mąką i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
- Podawać z ziemniaczkami lub pieczywem.