Okoń Amandine, czyli pyszna ryba w sosie migdałowym

2021-03-29
Okoń w migdałach
Autor: Shutterstock Okoń w sosie cytrynowo-migdałowym to niezwykle aromatyczne danie.
łatwy
25 min
4

Mięso z okonia jest delikatne i soczyste. Sos migdałowy z cytryną podkreśla jego naturalny aromat. Wypróbuj przepis na okonia Amandine w sosie migdałowo-cytrynowym.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z okonia
  • ćwierć szklanki mleka
  • ćwierć szklanki mąki
  • pół szklanki migdałów blanszowanych
  • 4 łyżki masła
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety zanurzyć w mleku, oprószyć mąka i podsmażyć na oleju ok.3 min, przełożyć do podgrzanego półmiska
  • Masło rozgrzać na patelni i przyrumienić na nim migdały, a następnie wycisnąć sok z cytryny i połączyć z masłem i migdałami.
  • Filety podawać polane sosem i ozdobione płatkami miałowymi. Znakomicie smakują z gotowana na szybko kasza quinoa.