Mule w w białym winie: przepis na wyrafinowane danie na kolację we dwoje
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Mule w białym winie to specjalność kuchni francuskiej. Dlaczego to właśnie ta potrawa lepiej niż inne nadaje się na romantyczną kolację? Ponieważ mule uznawane są za jeden z naturalnych afrodyzjaków. A poza tym na taką kolację najlepiej wybierać dania proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wytrawne i eleganckie. Autorem przepisu jest Łukasz Toczek. Poznajcie szybki i prosty przepis na mule w prosecco.
SKŁADNIKI
- 1 kg muli
 - 300 ml prosecco (lub białego wina)
 - ząbek czosnku w plasterkach
 - 100 g masła
 - sól, cukier
 - bagietka
 - olej z roztartą natką pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mule wyczyść (oskrob narośla, wyszoruj, oberwij bisiory, czyli włókniste nitki). Opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
 - Oczyszczone mule wrzuć do wrzątku i gotuj na dużym ogniu pod przyjkryciem ok. 5 min, potrząsając rondlem od czasu do czasu, by muszle równo się otwierały. Te, które się nie otworzą wyrzuć.
 - Na gorącą patelnię wlej prosecco. Zredukuj o połowę gotując na średnim ogniu.
 - Czosnek pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wina i wymieszaj.
 - Dodaj pokrojone masło, posyp solą i cukrem.
 - Gdy masło się rozpuści, gotuj jeszcze dwie minuty, mieszając, by sos się nie zważył. Jeśli tak się stanie dolej odrobinę wina albo wody, zamieszaj i zagotuj.
 - Sos rozlej do wcześniej przygotowanych talerzy i udekoruj olejem z natką. Ułóż na nim ugotowane mule.
 - Podawaj z bagietką natartą masłem i zarumienioną w piekarniku w temp. 180 stopni C.