Mule w w białym winie: przepis na wyrafinowane danie na kolację we dwoje

2020-10-02
Mule w w białym winie - przepis na wyrafinowane danie na walentynki
Autor: Shutterstock Mule w prosecco - idealny wybór na walentynkową kolację.
łatwy
15 min
4

Mule w białym winie to specjalność kuchni francuskiej. Dlaczego to właśnie ta potrawa lepiej niż inne nadaje się na romantyczną kolację? Ponieważ mule uznawane są za jeden z naturalnych afrodyzjaków. A poza tym na taką kolację najlepiej wybierać dania proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wytrawne i eleganckie. Autorem przepisu jest Łukasz Toczek. Poznajcie szybki i prosty przepis na mule w prosecco.

Składniki

1 kg muli

300 ml prosecco (lub białego wina)

ząbek czosnku w plasterkach

100 g masła

sól, cukier

bagietka

olej z roztartą natką pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mule wyczyść (oskrob narośla, wyszoruj, oberwij bisiory, czyli włókniste nitki). Opłucz pod bieżącą wodą i osusz.

Oczyszczone mule wrzuć do wrzątku i gotuj na dużym ogniu pod przyjkryciem ok. 5 min, potrząsając rondlem od czasu do czasu, by muszle równo się otwierały. Te, które się nie otworzą wyrzuć.

Na gorącą patelnię wlej prosecco. Zredukuj o połowę gotując na średnim ogniu.

Czosnek pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wina i wymieszaj.

Dodaj pokrojone masło, posyp solą i cukrem.

Gdy masło się rozpuści, gotuj jeszcze dwie minuty, mieszając, by sos się nie zważył. Jeśli tak się stanie dolej odrobinę wina albo wody, zamieszaj i zagotuj.

Sos rozlej do wcześniej przygotowanych talerzy i udekoruj olejem z natką. Ułóż na nim ugotowane mule.

Podawaj z bagietką natartą masłem i zarumienioną w piekarniku w temp. 180 stopni C.