Mule w w białym winie: przepis na wyrafinowane danie na kolację we dwoje
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Mule w białym winie to specjalność kuchni francuskiej. Dlaczego to właśnie ta potrawa lepiej niż inne nadaje się na romantyczną kolację? Ponieważ mule uznawane są za jeden z naturalnych afrodyzjaków. A poza tym na taką kolację najlepiej wybierać dania proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wytrawne i eleganckie. Autorem przepisu jest Łukasz Toczek. Poznajcie szybki i prosty przepis na mule w prosecco.
SKŁADNIKI
- 1 kg muli
- 300 ml prosecco (lub białego wina)
- ząbek czosnku w plasterkach
- 100 g masła
- sól, cukier
- bagietka
- olej z roztartą natką pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mule wyczyść (oskrob narośla, wyszoruj, oberwij bisiory, czyli włókniste nitki). Opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
- Oczyszczone mule wrzuć do wrzątku i gotuj na dużym ogniu pod przyjkryciem ok. 5 min, potrząsając rondlem od czasu do czasu, by muszle równo się otwierały. Te, które się nie otworzą wyrzuć.
- Na gorącą patelnię wlej prosecco. Zredukuj o połowę gotując na średnim ogniu.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wina i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone masło, posyp solą i cukrem.
- Gdy masło się rozpuści, gotuj jeszcze dwie minuty, mieszając, by sos się nie zważył. Jeśli tak się stanie dolej odrobinę wina albo wody, zamieszaj i zagotuj.
- Sos rozlej do wcześniej przygotowanych talerzy i udekoruj olejem z natką. Ułóż na nim ugotowane mule.
- Podawaj z bagietką natartą masłem i zarumienioną w piekarniku w temp. 180 stopni C.