Mule w sosie winnym: klasyczny przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Mule w sosie winnym zawierają cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy. Ponadto jest to potrawa szybka w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Sprawdź przepis na mule w sosie z wina.
SKŁADNIKI
- 1 kg muli (omułków)
- 5-6 ząbków czosnku
- cebula
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml białego wina
- łyżka bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na oliwie.
- Wlać białe wino. Wymieszać i zagotować.
- Wsypać muszle (tylko te zamknięte!), gotować ok. 5 minut, aż się otworzą. Te, które się nie otworzyły, wyrzucić (oznacza to, że są nieświeże).
- Doprawić solą, pieprzem i chili, zagęścić bułką tartą, dodać natkę. Do jedzenia muli używamy pustej muszli jako szczypczyków.