Mule w sosie winnym: klasyczny przepis

Monika Majewska
Mule w sosie winnym
Autor: thinkstockphotos.com Mule to jedne z najsmaczniejszych owoców morza - w dodatku łatwe w przygotowaniu
łatwy
15 min
4

Mule w sosie winnym zawierają cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy. Ponadto jest to potrawa szybka w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Sprawdź przepis na mule w sosie z wina.

SKŁADNIKI

  • 1 kg muli (omułków)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml białego wina
  • łyżka bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na oliwie.
  • Wlać białe wino. Wymieszać i zagotować.
  • Wsypać muszle (tylko te zamknięte!), gotować ok. 5 minut, aż się otworzą. Te, które się nie otworzyły, wyrzucić (oznacza to, że są nieświeże).
  • Doprawić solą, pieprzem i chili, zagęścić bułką tartą, dodać natkę. Do jedzenia muli używamy pustej muszli jako szczypczyków.
Monika Majewska