Morszczuk zapiekany w sosie koperkowym: mega prosty pomysł na obiad
2021-12-17
łatwy
15 min
4
Dieta niskokaloryczna
Morszczuk to pyszna ryba o białym mięsie. W tym przepisie można użyć kawałków tuszy lub filetów z morszczuka. Jest to najprostszy sposób na rybę morską. Bez smażenia, bez zapachów, bez kłopotu. Wszystko wykona za nas piekarnik. No i ten smak niezrównany!
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z morszczuka świeżych, bądź mrożonych
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka suszonego koperku lub 2 łyżki świeżego
- sól, słodka papryka i pieprz do smaku
- 10 g masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki morszczuka przyprawić solą, papryką i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Filetów mrożonych nie rozmrażać.
- Jajka rozmącić z mąką i szczyptą soli. Porcjami wlać mleko i wymieszać. Dodać koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać.
- Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Zalać przygotowanym sosem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut (świeże filety) lub 45 minut (mrożone filety) w temperaturze 180°C.
- Podawać póki gorące z ziemniakami z wody lub kaszą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?