Morszczuk zapiekany w sosie koperkowym: mega prosty pomysł na obiad

Morszczuk zapiekany w sosie koperkowym: mega prosty pomysł na obiad
Autor: Shutterstock.com Morszczuk zapiekany w sosie koperkowym: mega prosty pomysł na obiad
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Morszczuk to pyszna ryba o białym mięsie. W tym przepisie można użyć kawałków tuszy lub filetów z morszczuka. Jest to najprostszy sposób na rybę morską. Bez smażenia, bez zapachów, bez kłopotu. Wszystko wykona za nas piekarnik. No i ten smak niezrównany! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów z morszczuka świeżych, bądź mrożonych
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka suszonego koperku lub 2 łyżki świeżego
  • sól, słodka papryka i pieprz do smaku
  • 10 g masła do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki morszczuka przyprawić solą, papryką i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Filetów mrożonych nie rozmrażać. 
  • Jajka rozmącić z mąką i szczyptą soli. Porcjami wlać mleko i wymieszać. Dodać koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. 
  • Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Zalać przygotowanym sosem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut (świeże filety) lub 45 minut (mrożone filety) w temperaturze 180°C.
  • Podawać póki gorące z ziemniakami z wody lub kaszą. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej