Łosoś z puree selerowo-jabłkowym z koprem włoskim

2021-03-29
Magdalena Makarowska
Łosoś z puree selerowo-jabłkowym z koprem włoskim
Autor: Shutterstock Brak pomysłu na łososia? Zaserwuj go z warzywno-owocowym puree
łatwy
30 min
4

Łosoś przygotowany według tego przepisu  ma oryginalny smak, bo kremowe puree z selera i jabłka wspaniale podkreśla smak ryby. Przepis na to danie bezglutenowe pochodzi z książki "Jedz pysznie bez pszenicy" Magdaleny Makarowskiej (Wydawnictwo Feeria, Łódź 2015).

SKŁADNIKI

  • 2 filety z łososia lub dorsza (po 150 g każdy)
  • limonka
  • kminek
  • kolendra
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 por
  • 1 duże jabłko (szara reneta)
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 koper włoski
  • pęczek koperku
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia skrop limonką i obtocz w roztartym kminku i kolendrze, a następnie skrop olejem.
  • Warzywa i owoce obierz i pokrój w drobne plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa, przesmaż je przez 3 minuty, a później duś przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Oddzielnie usmaż cebulę. Następnie całą zawartość patelni przełóż do miski i zmiksuj na puree.
  • Na koniec dodaj przesmażoną cebulę i zmiksuj ponownie.
  • Łososia grilluj po mniej więcej 4 minuty z każdej strony i podawaj z ciepłym puree posypanym koperkiem.
Magdalena Makarowska