Łosoś z puree selerowo-jabłkowym z koprem włoskim
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łosoś przygotowany według tego przepisu ma oryginalny smak, bo kremowe puree z selera i jabłka wspaniale podkreśla smak ryby. Przepis na to danie bezglutenowe pochodzi z książki "Jedz pysznie bez pszenicy" Magdaleny Makarowskiej (Wydawnictwo Feeria, Łódź 2015).
SKŁADNIKI
- 2 filety z łososia lub dorsza (po 150 g każdy)
- limonka
- kminek
- kolendra
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 por
- 1 duże jabłko (szara reneta)
- 1 cebula
- 1 seler
- 1 koper włoski
- pęczek koperku
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia skrop limonką i obtocz w roztartym kminku i kolendrze, a następnie skrop olejem.
- Warzywa i owoce obierz i pokrój w drobne plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa, przesmaż je przez 3 minuty, a później duś przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Oddzielnie usmaż cebulę. Następnie całą zawartość patelni przełóż do miski i zmiksuj na puree.
- Na koniec dodaj przesmażoną cebulę i zmiksuj ponownie.
- Łososia grilluj po mniej więcej 4 minuty z każdej strony i podawaj z ciepłym puree posypanym koperkiem.