Łosoś z kremem chrzanowym
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Łosoś z kremem chrzanowym to idealny pomysł rybny obiad, ale także doskonała potrawa na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za smakiem ryb słodkowodnych. Można go przyrządzić na parze lub upiec w rękawie.
Jeśli pieczesz w rękawie nie zapomnij zrobić w nim nożyczkami małego otworu, żeby zrobić ujście parze.
SKŁADNIKI
- 4 filety lub dzwonka z łososia
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
- łyżka soku z cytryny
- 20 dag twarożku naturalnego
- 2 łyżki jogurtu
- łyżka chrzanu
- liść laurowy, ziele angielskie
- mrożona włoszczyzna
- płatki migdałowe
- gałązki świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z łososia opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odłóż na godzinę do lodówki.
- Twarożek wymieszaj z jogurtem i chrzanem, przypraw szczyptą soli.
- Do parowara (albo do rękawa jeśli pieczesz w rękawie) nalej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Włóż warzywa i rybę, gotuj ok. 20 minut/piecz 15 min w temp. 120
o C. - Wyłóż na talerze, udekoruj gałązkami koperku i płatkami midgałowymi. Podawaj z kremem chrzanowym.