Łosoś w sosie musztardowym - smaczny i szybki rybny obiad z patelni

Łosoś w sosie musztardowym - smaczny i szybki rybny obiad z patelni
Autor: Shutterstock Łosoś w sosie musztardowym podany z ziemniakami.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Łosoś w w sosie musztardowym to szybkie danie rybne. Delikatne i kruche filety z łososia skąpane w kremowym sosie musztardowym smakują wyśmienicie. Są jednocześnie tak łatwe w przygotowaniu, że można przygotować je na codzienny obiad, a jednocześnie tak smaczny i aromatyczny, że nadaje się na wykwintne przyjęcie. Połączenie smaków, aromatów, konsystencji i tekstur jest w tym daniu fantastyczne.

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki filetu z łososia o wadze ok 15-200 g każdy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %
  • 6 łyżek musztardy (najlepiej Dijon)
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem.
  • Patelnię z grubym dnem mocno rozgrzać na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i poczekać aż będzie gorąca.
  • Na rozgrzaną oliwę położyć kawałki ryby skórką do dołu, zmniejszyć nieco ogień i smażyć 3-4 minuty.
  • Odwrócić rybę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć filety z patelni i zabezpieczyć folią, aby nie wystygły.
  • Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po 2 minutach posiekany czosnek.
  • Smażyć razem minutę, po czym podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, musztardę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Mieszając sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
  • Łososia można wrzucić do sosu, aby ponownie nabrał temperatury lub podawać filety polane sosem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej