Łosoś w sosie musztardowym - smaczny i szybki rybny obiad z patelni
2021-09-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Łosoś w w sosie musztardowym to szybkie danie rybne. Delikatne i kruche filety z łososia skąpane w kremowym sosie musztardowym smakują wyśmienicie. Są jednocześnie tak łatwe w przygotowaniu, że można przygotować je na codzienny obiad, a jednocześnie tak smaczny i aromatyczny, że nadaje się na wykwintne przyjęcie. Połączenie smaków, aromatów, konsystencji i tekstur jest w tym daniu fantastyczne.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki filetu z łososia o wadze ok 15-200 g każdy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- Sos:
- 1 nieduża cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki śmietany 18 %
- 6 łyżek musztardy (najlepiej Dijon)
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem.
- Patelnię z grubym dnem mocno rozgrzać na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i poczekać aż będzie gorąca.
- Na rozgrzaną oliwę położyć kawałki ryby skórką do dołu, zmniejszyć nieco ogień i smażyć 3-4 minuty.
- Odwrócić rybę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć filety z patelni i zabezpieczyć folią, aby nie wystygły.
- Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po 2 minutach posiekany czosnek.
- Smażyć razem minutę, po czym podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, musztardę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Mieszając sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
- Łososia można wrzucić do sosu, aby ponownie nabrał temperatury lub podawać filety polane sosem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?