Łosoś na parze: łatwy sposób na łososia [przepis]

Łosoś na parze
Autor: Shutterstock Łosoś gotowany na parze, czyli jeden z najłatwiejszych sposobów na przyrządzenie tej pysznej ryby
łatwy
25 min
4

Łosoś gotowany na parze to lekkie danie, którego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby na diecie odchudzającej. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom. Sprawdź, jak ugotować łososia na parze!

Wypróbuj również przepisy: Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami  oraz   Pieczony łosoś z warzywami

Co pasuje do łososia na parze?

Łosoś na parze jest niezwykle smaczny, pod warunkiem, że go podamy z interesującym sosem. Najlepiej nieco tranowy smak ryby przełamie salsa verde, włoski sos z ziół na bazie oliwy. 

Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na orzeźwiający brak rutyny

Co pasuje do łososia na parze?

Łosoś na parze jest niezwykle smaczny, pod warunkiem, że go podamy z interesującym sosem. Najlepiej nieco tranowy smak ryby przełamie salsa verde, włoski sos z ziół na bazie oliwy. 

Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na orzeźwiający brak rutyny

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukane dzwonka łososia skrop sokiem z cytryny i posyp ziołami. Rybę umieść w parowarze. Łososia możesz ugotować także w nakładce na garnek - do gotowania na parze.
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj do parującej wody przyprawy, np. rozmaryn, bazylię lub pół łyżeczki ziół prowansalskich.
  • Łososia gotuj na parze 20-25 minut.
Ryby w diecie