Łosoś jak z wykwintnej restauracji. Wszystko dzięki tej wyrazistej marynacie

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z odpowiedzą przychodzi ten przepyszny i prosty do przygotowania łosoś w sosie słodkim chili. To idealny sposób na ciekawy obiad, który zasmakuje każdemu, a jego przygotowanie zajmie kilka minut.
Delikatny łosoś w marynacie z kopem. Przygotowanie jest bardzo proste
Przepyszny delikatny łosoś w wyrazistym sosie to idealny pomysł na ciekawe danie, które zaskoczy swoim smakiem. Jest proste do przygotowania, a smakuje jak zamówiony z wykwintnej restauracji - a to wszystko bez wielogodzinnego stania w kuchni.
Sos słodki chili sprawdzi się idealnie nawet dla osób, które nie przepadają za ostrym jedzeniem. Marynata podkreśla smak ryby, ale nie przytłacza go całkowicie, dzięki czemu idealnie balansuje tłustą, maślaną strukturę naszej rybki.
Szybki sposób na pyszny obiad. Zaskocz wszystkich wykwintnym daniem
To danie będzie gotowe w niecałe 30 minut, dzięki czemu jest to idealny sposób na szybki obiad, który można przygotować po pracy albo ciekawą kolację, którą przygotujemy bez stania godzinami przy garach.
Jeśli chcemy by całość poszła jeszcze szybciej, możemy naszego łososia usmażyć na patelni. Wystarczy rozgrzać odrobinę oleju i zacząć smażyć skórką do dołu. Smażymy przez kilka minut, a później podsmażyć jeszcze 2-3 minutki. Pod koniec smażenia możemy polać filety resztą marynaty, dzięki czemu ładnie się skarmelizuje. Najlepiej smakować będzie z ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i np. warzywami stir-fry albo z brokułami na parze.
SKŁADNIKI
- 2 filety z łososia
- 3/4 łyżki sosu słodko-ostrego chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia lub pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce mieszamy nasz słodki sos chili, sos sojowy, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód.
- Marynatę doprawimy odrobinę solą i pieprze.
- Filety z łososie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Zalewamy je marynatą i odstawiamy na około kwadrans.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Łososia układamy skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 15 minut.