Obłędny stir fry z wędzonym tofu i warzywami. Obiad dla 2 osób gotowy w 15 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Stir fry to sposób smażenia, który jest bardzo popularny w Azji. Metoda ta polega na krótkim smażeniu składników na dużym ogniu i intensywnym mieszaniu. Dzięki temu składniki są soczyste i przyjemnie chrupiące. Takie właśnie jest to wegańskie danie z wędzonym tofu i warzywami. Prosty przepis i szybkie przygotowanie nie jedyne zalety tej potrawy w azjatyckim stylu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na stir fry z wędzonym tofu i warzywami.
Stir fry z wędzonym tofu i warzywami – składniki
Chociaż to chrupiące danie swoje korzenie ma w kuchni azjatyckiej, do jego przygotowania potrzebne są proste składniki. Bez problemu można je kupić w naszych sklepach. Lista potrzebnych produktów obejmuje dziesięć składników, z czego większa część to dodatki i przyprawy.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić wegański stir fry na obiad? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- wędzone tofu
- warzywa – por, marchewka, papryczka chili, świeży imbir
- sos sojowy
- olej
- miód
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić stir fry z wędzonym tofu i warzywami?
Przepis na to azjatyckie danie z woka nie jest trudny. Technika stir fry pozwala na szybkie przyrządzanie potraw z zachowaniem witamin, minerałów i składników odżywczych. Tofu z warzywami zrobione tą metodą jest pyszne, aromatyczne i doskonale chrupiące. Robi się je błyskawicznie w ciągu kwadransa.
Jak więc zrobić stir fry z wędzonego tofu z dodatkiem chrupiących warzyw? Przepis na to obłędne wege danie na obiad to tylko kilka kroków. Można przyrządzić je w woku lub na patelni.
- 1. krok – podsmażenie warzyw
- 2. krok – dodanie tofu i pozostałych składników
- 3. krok – krótkie smażenie i mieszanie składników
Z czym podawać stir fry z wędzonym tofu i warzyw?
Pyszne i aromatyczne danie z tofu i warzyw przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu to pomysł na rewelacyjne obiad bez mięsa. Potrawa jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i sycąca. Posiłek będzie kompletny, jeżeli stir fry poda się z różnymi dodatkami. Idealnym uzupełnieniem jest makaron ryżowy. Równie dobrze tofu i warzywa z woka będą smakować w towarzystwie ryżu. Smacznym dodatkiem są również domowe surówki z kapusty, które świetnie komponują się ze stir fry z wędzonym tofu i warzywami.
SKŁADNIKI
- 200 g wędzonego tofu
- 1 por (tylko biała część)
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 1 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej i na dużym ogniu smażyć pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
- Dodać pokrojonego w plasterki pora, posiekaną papryczkę chili i starty na tarce imbir.
- Dodać pokrojone w kostkę tofu. Smażyć i mieszać, aż warzywa zaczną się lekko rumienić.
- Wlać sos sojowy i miód. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
- Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym oraz surówką z kapusty.