Obłędny stir fry z wędzonym tofu i warzywami. Obiad dla 2 osób gotowy w 15 minut

stir fry z wędzonym tofu i warzywami
Autor: Shutterstock Stir fry z wędzonym tofu i warzywami to szybki obiad z azjatyckim stylu.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Stir fry to sposób smażenia, który jest bardzo popularny w Azji. Metoda ta polega na krótkim smażeniu składników na dużym ogniu i intensywnym mieszaniu. Dzięki temu składniki są soczyste i przyjemnie chrupiące. Takie właśnie jest to wegańskie danie z wędzonym tofu i warzywami. Prosty przepis i szybkie przygotowanie nie jedyne zalety tej potrawy w azjatyckim stylu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na stir fry z wędzonym tofu i warzywami.

Stir fry z wędzonym tofu i warzywami – składniki

Chociaż to chrupiące danie swoje korzenie ma w kuchni azjatyckiej, do jego przygotowania potrzebne są proste składniki. Bez problemu można je kupić w naszych sklepach. Lista potrzebnych produktów obejmuje dziesięć składników, z czego większa część to dodatki i przyprawy.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić wegański stir fry na obiad? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • wędzone tofu
  • warzywa – por, marchewka, papryczka chili, świeży imbir
  • sos sojowy
  • olej
  • miód
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić stir fry z wędzonym tofu i warzywami?

Przepis na to azjatyckie danie z woka nie jest trudny. Technika stir fry pozwala na szybkie przyrządzanie potraw z zachowaniem witamin, minerałów i składników odżywczych. Tofu z warzywami zrobione tą metodą jest pyszne, aromatyczne i doskonale chrupiące. Robi się je błyskawicznie w ciągu kwadransa.

Jak więc zrobić stir fry z wędzonego tofu z dodatkiem chrupiących warzyw? Przepis na to obłędne wege danie na obiad to tylko kilka kroków. Można przyrządzić je w woku lub na patelni.

  • 1. krok – podsmażenie warzyw
  • 2. krok – dodanie tofu i pozostałych składników
  • 3. krok – krótkie smażenie i mieszanie składników

Z czym podawać stir fry z wędzonym tofu i warzyw?

Pyszne i aromatyczne danie z tofu i warzyw przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu to pomysł na rewelacyjne obiad bez mięsa. Potrawa jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i sycąca. Posiłek będzie kompletny, jeżeli stir fry poda się z różnymi dodatkami. Idealnym uzupełnieniem jest makaron ryżowy. Równie dobrze tofu i warzywa z woka będą smakować w towarzystwie ryżu. Smacznym dodatkiem są również domowe surówki z kapusty, które świetnie komponują się ze stir fry z wędzonym tofu i warzywami.

SKŁADNIKI

  • 200 g wędzonego tofu
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni lub w woku rozgrzać olej i na dużym ogniu smażyć pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
  • Dodać pokrojonego w plasterki pora, posiekaną papryczkę chili i starty na tarce imbir.
  • Dodać pokrojone w kostkę tofu. Smażyć i mieszać, aż warzywa zaczną się lekko rumienić.
  • Wlać sos sojowy i miód. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
  • Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym oraz surówką z kapusty.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej