Krewetki inspirowane włoskimi smakami. Przepyszne danie w 20 minut

Przepyszne, aromatyczne i kremowe. Krewetki po toskańsku są daniem inspirowanym przez kuchnię włoską, które zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wystarczy kilka składników, by przygotować przepyszny obiad czy romantyczną kolację.
Krewetki we włoskim stylu. Wystarczy kilka składników
W prostocie piękno. Krewetki po toskańsku, które inspirowane są pysznymi włoskimi smakami są idealnym pomysłem na ciekawy obiad lub romantyczną kolację. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym nieziemsko smakują.
To proste danie zachwyci nas bogactwem smaku, które zawdzięcza oliwie z oliwek, pomidorom, świeżym ziołom i aromatycznemu czosnkowi. Samo danie nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również wygląda niezwykle efektownie.
Kremowy sos do krewetek w połączeniu z resztą składników sprawia, że to danie to prawdziwa eksplozja smaków. Można je połączyć z makaronem, ryżem lub bagietką, choć samo w sobie również będzie świetnie smakowało.
Zmieniaj jak chcesz. Pyszne smaki w kilka chwil
Jeśli nie przepadamy za krewetkami możemy łatwo zmodyfikować nasze danie. Świetnie sprawdzą się również: kurczak, przegrzebki czy tofu - wszystko zależy od tego, jaki mamy budżet i na co mamy ochotę.
Bez problemu możemy również zamienić śmietankę na śmietankę kokosową. Co więcej, nie każdy lubi gotować z alkoholem. Wówczas wystarczy zamienić wino na odrobinę soku z cytryny lub bulion warzywny.
SKŁADNIKI
- 400 g krewetek (obranych, bez ogonków)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 50 g startego parmezanu
- Garść świeżego szpinaku
- Sól, pieprz, odrobina płatków chili
- Świeża bazylia do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy oczyszczone krewetki.
- Podsmażamy przez 1-2 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekane suszone pomidory.
- Dodajemy wino i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje.
- Dolewamy śmietankę i stary parmezan.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy szpinak i gotujemy, aż zmięknie.
- Dodajemy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Chwilę podgrzewamy.