Krewetki inspirowane włoskimi smakami. Przepyszne danie w 20 minut
Przepyszne, aromatyczne i kremowe. Krewetki po toskańsku są daniem inspirowanym przez kuchnię włoską, które zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wystarczy kilka składników, by przygotować przepyszny obiad czy romantyczną kolację.
i
Krewetki we włoskim stylu. Wystarczy kilka składników
W prostocie piękno. Krewetki po toskańsku, które inspirowane są pysznymi włoskimi smakami są idealnym pomysłem na ciekawy obiad lub romantyczną kolację. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym nieziemsko smakują.
To proste danie zachwyci nas bogactwem smaku, które zawdzięcza oliwie z oliwek, pomidorom, świeżym ziołom i aromatycznemu czosnkowi. Samo danie nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również wygląda niezwykle efektownie.
Kremowy sos do krewetek w połączeniu z resztą składników sprawia, że to danie to prawdziwa eksplozja smaków. Można je połączyć z makaronem, ryżem lub bagietką, choć samo w sobie również będzie świetnie smakowało.
Zmieniaj jak chcesz. Pyszne smaki w kilka chwil
Jeśli nie przepadamy za krewetkami możemy łatwo zmodyfikować nasze danie. Świetnie sprawdzą się również: kurczak, przegrzebki czy tofu - wszystko zależy od tego, jaki mamy budżet i na co mamy ochotę.
Bez problemu możemy również zamienić śmietankę na śmietankę kokosową. Co więcej, nie każdy lubi gotować z alkoholem. Wówczas wystarczy zamienić wino na odrobinę soku z cytryny lub bulion warzywny.
SKŁADNIKI
- 400 g krewetek (obranych, bez ogonków)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 50 g startego parmezanu
- Garść świeżego szpinaku
- Sól, pieprz, odrobina płatków chili
- Świeża bazylia do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy oczyszczone krewetki.
- Podsmażamy przez 1-2 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekane suszone pomidory.
- Dodajemy wino i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje.
- Dolewamy śmietankę i stary parmezan.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy szpinak i gotujemy, aż zmięknie.
- Dodajemy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Chwilę podgrzewamy.