Kotlety rybne Magdy Gessler – soczyste, delikatne i pełne smaku. Sekret tkwi w świeżej rybie!

Kotlety rybne Magdy Gessler są idealnie soczyste. Zawsze robi je ze świeżej ryby
Autor: Shutterstock, Shutterstock Delikatne i soczyste kotlety rybne Magdy Gessler smakują każdemu
łatwy
30 min
4

Kotlety rybne Magdy Gessler to kwintesencja smaku i soczystości. Ich sekret? Zawsze świeża ryba – mrożona traci wodę, a wraz z nią idealną konsystencję. Restauratorka dba o każdy detal: namoczona w mleku bułka nadaje puszystości, a odrobina majonezu zapewnia delikatność. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na kotlety rybne, które rozpływają się w ustach!

Zalety kotletów rybnych

✅ Bogactwo wartości odżywczych – ryby dostarczają białka, zdrowych kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz minerałów, takich jak jod czy selen.
✅ Lekka i zdrowa alternatywa – w porównaniu do mięsnych kotletów są łatwiejsze do strawienia i mniej kaloryczne.
✅ Uniwersalność – pasują zarówno do klasycznych ziemniaków i surówki, jak i do lekkiej sałatki czy domowego sosu.
✅ Łatwość przygotowania – można je zrobić w kilka chwil, a składniki są łatwo dostępne.
✅ Idealne dla dzieci – delikatna konsystencja i łagodny smak sprawiają, że kotlety rybne to świetny sposób na wprowadzenie ryb do diety najmłodszych.
✅ Możliwość modyfikacji – można je doprawić na wiele sposobów lub wzbogacić o warzywa, zioła czy ser.

Czy chcesz przepis na wyjątkowo soczyste kotlety rybne?

Zobacz nasze inne przepisy na dania z ryb

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego  koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą bułkę namoczyć w mleku.
  • Zemleć mięso z ryby w maszynce do mięsa lub blenderze.
  • Cebulę obrać, pokroić drobno  i podsmażyć na maśle na złoty kolor, po czym dodać ją do mielonej ryby.
  • Do masy dodać rozmoczoną, odciśniętą bułkę, jajko, majonez i czosnek. Doprawić farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry (ja pomijam curry, bo za nim nie przepadam). Wymieszać dokładnie masę - będzie gotowa, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki.
  • Masę podzielić na 8 równych części i formować kotleciki, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki. Kotlety panierować w bułce tartej.
  • Rozgrzać dobrze olej na patelni. Smażyć kotleciki z każdej strony przez kilka minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej