Kotlety rybne Magdy Gessler są idealnie soczyste. Zawsze robi je ze świeżej ryby
2022-10-27
łatwy
30 min
4
Kotlety rybne Magdy Gessler są zawsze soczyste. A to dlatego, że restauratorka przygotowuje je ze świeżej ryby. Podczas mrożenia ryba wysycha, dlatego kotlety z ryb mrożonych nie są tak soczyste. W osiągnięciu soczystości i pulchności pomaga też moczona w mleku bułka i dodatek majonezu. Polecamy ten prosty i pyszny przepis na kotlety rybne Magdy Gessler.
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby
- 1 jajko
- 1 sucha bułka
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą bułkę namoczyć w mleku.
- Zemleć mięso z ryby w maszynce do mięsa lub blenderze.
- Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor, po czym dodać ją do mielonej ryby.
- Do masy dodać rozmoczoną, odciśniętą bułkę, jajko, majonez i czosnek. Doprawić farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry (ja pomijam curry, bo za nim nie przepadam). Wymieszać dokładnie masę - będzie gotowa, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki.
- Masę podzielić na 8 równych części i formować kotleciki, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki. Kotlety panierować w bułce tartej.
- Rozgrzać dobrze olej na patelni. Smażyć kotleciki z każdej strony przez kilka minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na dania z ryb