Kotlety rybne Magdy Gessler są idealnie soczyste. Zawsze robi je ze świeżej ryby

Kotlety rybne Magdy Gessler są idealnie soczyste. Zawsze robi je ze świeżej ryby
Autor: Shutterstock Delikatne i soczyste kotlety rybne Magdy Gessler smakują każdemu
łatwy
30 min
4

Kotlety rybne Magdy Gessler są zawsze soczyste. A to dlatego, że restauratorka przygotowuje je ze świeżej ryby. Podczas mrożenia ryba wysycha, dlatego kotlety z ryb mrożonych nie są tak soczyste. W osiągnięciu soczystości i pulchności pomaga też moczona w mleku bułka i dodatek  majonezu. Polecamy ten prosty i pyszny przepis na kotlety rybne Magdy Gessler.

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego  koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą bułkę namoczyć w mleku.
  • Zemleć mięso z ryby w maszynce do mięsa lub blenderze.
  • Cebulę obrać, pokroić drobno  i podsmażyć na maśle na złoty kolor, po czym dodać ją do mielonej ryby.
  • Do masy dodać rozmoczoną, odciśniętą bułkę, jajko, majonez i czosnek. Doprawić farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry (ja pomijam curry, bo za nim nie przepadam). Wymieszać dokładnie masę - będzie gotowa, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki.
  • Masę podzielić na 8 równych części i formować kotleciki, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki. Kotlety panierować w bułce tartej.
  • Rozgrzać dobrze olej na patelni. Smażyć kotleciki z każdej strony przez kilka minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na dania z ryb

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej