Kedgeree: ryż, ryba i jajko w jednym. Poznaj danie, które podbija świat
Dieta bezglutenowa
Aromatyczne danie, które łączy w sobie kuchnię indyjską i brytyjską. Kedgeree to aromatyczny ryż z wędzoną rybą, jajkami na twardo i aromatycznymi przyprawami. To danie idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch czy lekki obiad. Przygotuj i zachwyć każdego!
Indyjska i Brytyjska kuchnia. Zachwyć się
Kedgeree to danie, o którym niewiele osób w Polsce słyszało. A ma ona naprawdę ciekawą historię, która łączy w sobie tradycję brytyjskiego śniadania z aromatami Indii. To idealny przykład kuchni fusion sprzed czasów kiedy była ona jeszcze niesamowicie popularna.
Kedgeree pochodzi od indyjskiego dania khichri. Brytyjczycy, którzy stacjonowali w Indiach w XIX wieku zakochali się w tej potrawie. Po powrocie do domu zaczęli zmieniać ją i dopasowywać do własnych gustów. Zamienili soczewicę na wędzoną rybę, jajko na twardo oraz śmietanę.
Idealne połączenie smaków. Wystarczy kilka składników
To danie łączy w sobie delikatną słoność i dymny smak ryby wędzonej, kremowość ryżu, śmietany i masła, aromat przypraw oraz świeżość cytryny. Danie to bez wątpienia wychodzi sycące, ale przy okazji nie jest ciężkie. To idealny pomysł na coś ciekawego.
Jeśli mamy ochotę na lekki obiad, który łączy w sobie dwie kultury - ten przepis sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się rozkoszować tym daniem. Zachwyć się prostym smakiem, który rozkochał tysiące.
SKŁADNIKI
- 300 g wędzonej ryby
- 250 g ryżu basmati
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 40 g masła
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu
- 100 ml śmietanki
- Sok z 0,5 cytryny
- Garść świeżej pietruszki
- 400 ml mleka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzoną rybę wkładamy do rondelka.
- Zalewamy mlekiem i zagotowujemy.
- Gotujemy, aż ryba będzie miękka.
- Wyjmujemy ją z płynu, usuwamy skórę i ości, a mięso dzielimy na kawałki.
- Zachowujemy ok. 100 ml po gotowaniu.
- Ryż dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Odcedzamy i gotujemy.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Na patelni podsmażamy na maśle posiekaną cebulę.
- Dodajemy nasze przyprawy.
- Dorzucamy ryż, płyn po gotowaniu ryby i śmietankę.
- Całość podgrzewamy.
- Dodajemy kawałki ryby i połowę pietruszki.
- Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Przekładamy do talerze z kawałki jajek i resztką zieleniny