Na śniadanie wybierz te brytyjskie przysmaki. Cytrynowe scones z borówkami to prawdziwy hit

Dieta wegetariańska
Słodkie śniadanie, które szybko stanie się jednym z ulubionych wszystkich domowników. Delikatne cytrynowe bułeczki z jagodami zachwycają swoim smakiem i aromatem. Wystarczy chwila pracy, by móc rozkoszować się tym słodkim przysmakiem, który podbija serca.
Klasyka brytyjskich wypieków. Scones podbijają serca
Te cytrynowe bułeczki z borówkami, tak naprawdę bułeczkami nie są. To scones, czyli tradycyjne angielskie "bułeczki", które smakiem bardziej przypominają półkruche ciasteczka. Nie da się jednak ukryć, że są naprawdę przepyszne i stosunkowo proste w przygotowaniu.
Te pyszne bułeczki są świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Mają wyrazisty, cytrynowy smak, który idealnie łączy się ze słodyczką świeżych borówek. Dodatkowy słodki lukier jeszcze bardziej podbija ich wspaniały smak.
Pyszne bułeczki zachwycają wyrazistym smakiem. Na to trzeba jednak uważać
Ich przygotowanie może sprawić nieco problemów, ale tak naprawdę wcale nie jest trudne. Z przepisu wyjdzie nam 8 naprawdę dużych bułeczek, którymi bez problemu naje się cała rodzina. Jedyne co to musimy uważać podczas wałkowanie, by nie rozgnieść wszystkich świeżych borówek, jakie mamy w środku.
Ten przepis jest tylko jedną z wielu możliwych wersji scones, jakie możemy znaleźć. To naprawdę klasyczny przepis z Anglii i można go przygotować na wiele różnych sposobów. Wystarczy znaleźć swój ulubiony.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- 115 g masła
- 120 g borówek
- 125 ml śmietanki min. 30 proc.
- 1 jajko
- Na lukier:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę, cukier, proszek, sól, sodę i skórę otartą z cytryny mieszamy w mikserze.
- Dodajemy pokrojone zimne masło i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy nasze borówki.
- W misce mieszamy kremówkę, jajko i 2 łyżki soku z cytryny.
- Dodajemy do mieszanki mąki i mieszamy, aż do połączenia.
- Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko ugniatamy.
- Rozwałkowujemy w okrąg i kroimy w trójkąty.
- Przekładamy na blachę do pieczenia.
- Pieczemy około 30 minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.
- Oblewamy lukrem ostygnięte bułeczki.