Karp wigilijny w sosie babuni
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Karp wigilijny w sosie babuni to przepis na wigilijną rybę przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podstawowym składnikiem sosu do karpia jest miód, piernik i wino. Sprawdź, jak smakuje karp na słodko w wyśmienitym sosie według starej, sprawdzonej receptury naszych babć.
Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
Sprawdź także >>> Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 2, 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 cebule
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1/2 szklanki miodu naturalnego
- 1 łyżka utartego piernika
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka drobno krojonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 1/2 cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka.
- Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka.
- Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, uważać aby ryby nie rozgotować.
- Przygotowanie sosu do karpia: w rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku.
- Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.