Karp wigilijny - przepis na tradycyjną świąteczną potrawę

2021-03-31
Karp wigilijny - przepis na tradycyjną świąteczną potrawę
Autor: Shutterstock Dla naszych przodków karp wigilijny kojarzył się tylko z karpiem w szarym sosie piernikowym.
łatwy
80 min
4

Przepis na wigilijnego karpia w słodkim sosie z miodu, piernika i przypraw korzennych warto wypróbować w ramach smacznej alternatywy dla karpia smażonego czy w galarecie. Karp na słodko królował niegdyś na polskich stołach, dziś podaje się go raczej jako rarytas dla koneserów. Ale jeśli masz ochotę odświeżyć tradycję i spróbować, jak smakuje karp wigilijny w słodkim sosie korzennym, wypróbuj poniższy przepis. Przekonasz się, że ryba w tym wydaniu może być naprawdę pyszna!

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami

Sprawdź również >>> Filety z karpia w galarecie

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka drobno krojonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • piernik
  • 1/2 szklanki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawionego karpia opłucz, posól i pokrój w dzwonka.
  • Ugotuj wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. 
  • Ugotowane warzywa odcedź, a do czystego wywaru włóż karpia (wody powinno być tyle, by przykryła rybę). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, uważaj, by ryby nie rozgotować.
  • Przygotuj sos: w rondlu podgrzej 1/2 szklanki miodu, dodaj utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedź. Dodaj rodzynki i migdały, posól do smaku.
  • Gorącego karpia ułóż na półmisku i polej sosem.