Karp po polsku w szarym sosie - tradycyjny przepis [WIDEO]
Karp po polsku w szarym sosie na bazie wina i piernika będzie smaczną konkurencją dla tradycyjnego karpia smażonego lub karpia po żydowsku, choć to właśnie on królował niegdyś na polskich stołach. Warto przypomnieć sobie ten legendarny smak. Sprawdź, jak zrobić karpia po polsku w aromatycznym sosie przygotowanym według sprawdzonej receptury naszych babć. Oto tradycyjny przepis na wigilijnego karpia w szarym sosie.
Polecamy także:
Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej
Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
Karp smażony z sosem jogurtowym
Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis
Karp gotowany po staropolsku z migdałami
Sprawdź również:
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę opłukać, zabić, zebrać krew do naczynia, dodać pół łyżki octu. Rybę sprawić.
- Karpia ułożyć na wkładce, włożyć do gorącego wywaru i gotować powoli około 40 min. Wyjąć rybę, zsunąć na półmisek, położyć w ciepłym miejscu, skropić wywarem, przykryć aby nie obsychała. Wywar odparować do 0,75 litra.
- Przyrządzić karmel: 2 dag cukru zarumienić silnie na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować.
- Przyrządzić rumianą zasmażkę: masło rozgrzać, dodać zarumienioną mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimną wodą i winem, dodać krew ryby i zagotować.
- Piernik pokruszyć, zalać 0,25 l wywaru, rozgotować, przetrzeć i włożyć do sosu. Dodać sól, karmel, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet i cukier do smaku, zagotować. Włożyć opłukane rodzynki i sparzone, obrane i pokrojone na cieniutkie paseczki migdały.
- Rybę zagrzać w piekarniku. Po wyjęciu oblać gorącym sosem Podawać z ziemniakami lub kaszą krakowską.