Jak przyrządzić łososia na święta? Michel Moran podpowiada
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Coraz bliżej święta, nastał czas świątecznych przygotowań. Szukacie dobrego przepisu na wigilijne danie główne? Może w tym roku zamiast tradycyjnego karpia przygotujecie łososia? Michel Moran, juror telewizyjnego show MasterChef, specjalnie z okazji nadchodzących świąt dzieli się z użytkownikami Beszamel.pl zachwycającym przepisem na łososia z sosem pomarańczowym i ziołową komosą ryżową. Elegancko i przepysznie!
Michel Moran (l. 57) – francuski restaurator i szef kuchni pochodzenia hiszpańskiego. Juror wszystkich polskich edycji MasterChef i MasterChef Junior. Właściciel restauracji MaMaison www.mamaisonrestaurant.pl i autor kursu gotowania online dla każdego: https://michelmoran.pl/kurs/
SKŁADNIKI
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz mielony
- 4 filety z łososia
- 1 pomarańcza
- 150 g komosy ryżowej
- 30 cl bulionu drobiu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W razie potrzeby usuń ości z filetów z łososia. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i posyp nią filety, lekko je posól. Przechowuj je w chłodnym miejscu, przykryte folią.
- Obficie opłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i umieść ją w rondlu. Zalej bulionem drobiowym.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj około 15 minut, aż bulion się wchłonie.
- Dopraw solą i mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Pozostaw komosę ryżową do spęcznienia na koło 10 minut, wciąż pod przykryciem.
- W międzyczasie umyj i osusz pietruszkę i szczypiorek, a następnie posiekaj i odłóż do małej miski.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Obierz segmenty cytrusów eliminując wszystkie białe części. Odłóż kilka plastrów cytrusów aby móc je wykorzystać na późniejszym etapie.
- Skórki i segmenty włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Następnie cały czas ubijając dodaj oliwę z oliwek. Posól i popieprz do smaku.
- Podgrzej wodę w rondlu. Filety z łososia dopraw solą i gotuj na parze przez 5 do 10 minut w zależności od ich grubości. Sprawdź gotowość wykałaczką lub końcówką noża.
- Posiekane zioła dodaj do komosy ryżowej gdy ostygnie. Następnie umieść quinoa z ziołami na dnie talerza. Na wierzchu ułóż filety z łososia, na nie połóż świeże plasterki cytrusów. Zalej sosem pomarańczowym. I voila! Gotowe!