Jak przyrządzić łososia na święta? Michel Moran podpowiada

Łosoś z sosem pomarańczowym - przepis Michela Morana
Autor: Shutterstock.com Łosoś gotowany na parze podany z sosem pomarańczowym i ziołową komosą ryżową
średni
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Coraz bliżej święta, nastał czas świątecznych przygotowań. Szukacie dobrego przepisu na wigilijne danie główne? Może w tym roku zamiast tradycyjnego karpia przygotujecie łososia? Michel Moran, juror telewizyjnego show MasterChef, specjalnie z okazji nadchodzących świąt dzieli się z użytkownikami Beszamel.pl zachwycającym przepisem na łososia z sosem pomarańczowym i ziołową komosą ryżową. Elegancko i przepysznie! 

Michel Moran (l. 57) – francuski restaurator i szef kuchni pochodzenia hiszpańskiego. Juror wszystkich polskich edycji MasterChef i MasterChef Junior. Właściciel restauracji MaMaison www.mamaisonrestaurant.pl  i autor kursu gotowania online dla każdego: https://michelmoran.pl/kurs/

SKŁADNIKI

  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • 4 filety z łososia
  • 1 pomarańcza
  • 150 g komosy ryżowej
  •  30 cl bulionu drobiu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W razie potrzeby usuń ości z filetów z łososia. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i posyp nią filety, lekko je posól. Przechowuj je w chłodnym miejscu, przykryte folią.
  • Obficie opłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i umieść ją w rondlu. Zalej bulionem drobiowym.
  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj około 15 minut, aż bulion się wchłonie.
  • Dopraw solą i mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Pozostaw komosę ryżową do spęcznienia na koło 10 minut, wciąż pod przykryciem.
  • W międzyczasie umyj i osusz pietruszkę i szczypiorek, a następnie posiekaj i odłóż do małej miski.
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Obierz segmenty cytrusów eliminując wszystkie białe części. Odłóż kilka plastrów cytrusów aby móc je wykorzystać na późniejszym etapie.
  • Skórki i segmenty włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Następnie cały czas ubijając dodaj oliwę z oliwek. Posól i popieprz do smaku.
  • Podgrzej wodę w rondlu. Filety z łososia dopraw solą i gotuj na parze przez 5 do 10 minut w zależności od ich grubości. Sprawdź gotowość wykałaczką lub końcówką noża.
  • Posiekane zioła dodaj do komosy ryżowej gdy ostygnie. Następnie umieść quinoa z ziołami na dnie talerza. Na wierzchu ułóż filety z łososia, na nie połóż świeże plasterki cytrusów. Zalej sosem pomarańczowym. I voila! Gotowe! 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Michel Moran
więcej