Grillowany pstrąg w sosie szpinakowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pstrąg z grilla w sosie szpinakowym to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnej biesiady przy ruszcie. Sprawdź, jak go zrobić.
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi
- 1,2 kg świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 60 g masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki mielonych liści kolendry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- plasterki cytryny do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obieramy oraz drobno siekamy razem z umytym szpinakiem, pomidory obieramy ze skórki.
- W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy szpinak i smażymy dalej mieszając przez 10 minut.
- Dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
- Pstrągi solimy, oprószamy pieprzem i grillujemy po 10 minut z każdej strony.
- Podajemy z sosem szpinakowym.