Grillowany pstrąg w sosie szpinakowym

2021-03-29
Grillowany pstrąg w sosie szpinakowym
Autor: pixabay.com Pstrąg doskonale smakuje podany na buraczkach.
łatwy
20 min
4

Pstrąg z grilla w sosie szpinakowym to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnej biesiady przy ruszcie. Sprawdź, jak go zrobić.

SKŁADNIKI

  • 4 pstrągi
  • 1,2 kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki mielonych liści kolendry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • plasterki cytryny do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obieramy oraz drobno siekamy razem z umytym szpinakiem, pomidory obieramy ze skórki.
  • W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.
  • Dodajemy szpinak i smażymy dalej mieszając przez 10 minut.
  • Dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
  • Pstrągi solimy, oprószamy pieprzem i grillujemy po 10 minut z każdej strony.
  • Podajemy z sosem szpinakowym.