Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym - prosto z piekarnika, bez smażenia!

Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym - prosto z piekarnika, bez smażenia!
Autor: Shutterstock Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym to danie pyszne i łatwe do przygotowania
łatwy
30 min
4

Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad z rybą w roli głównej. To przepis szczególnie dla tych, którzy nie znoszą w domu zapachu smażonej ryby. Ale zasmakuje każdemu - a co więcej, takie przygotowanie ryby jest  bardzo proste!

Dorsz to chuda ryba morska, bardzo zdrowa, ale niewłaściwie przygotowania może być sucha. Dlatego świetnie pasuje do niej sos śmietanowy. Ja podkręcam smak ryby ostrymi dodatkami, ale do sosu śmietanowego w którym zapiekamy rybę możemy dodać co innego - posiekanego pora, pomidory suszone, a także ser. Ja unikam kompozycji sera i ryby, bo wydaje mi się, że ser mocno zagłusza smak ryby i czyni danie cięższym. Ale wy możecie zapiec rybę dodatkowo pod serową pierzynką.

SKŁADNIKI

  • ok. 600 g filetów z dorsza
  • 400 g śmietany 12%
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół strąka żółtej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy - ja używam oliwy z dodatkiem chili
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz (polecam do ryb pieprz cytrynowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • W misce mieszamy śmietanę, oliwę oraz oba rodzaje papryki pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem. Całość posypujemy świeżymi ziołami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min (gdy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe).
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej