Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym - prosto z piekarnika, bez smażenia!

2021-11-19 8:02

Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad z rybą w roli głównej. To przepis szczególnie dla tych, którzy nie znoszą w domu zapachu smażonej ryby. Ale zasmakuje każdemu - a co więcej, takie przygotowanie ryby jest  bardzo proste!

Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym - prosto z piekarnika, bez smażenia!

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym to danie pyszne i łatwe do przygotowania
łatwy
30 min
4

Dorsz to chuda ryba morska, bardzo zdrowa, ale niewłaściwie przygotowania może być sucha. Dlatego świetnie pasuje do niej sos śmietanowy. Ja podkręcam smak ryby ostrymi dodatkami, ale do sosu śmietanowego w którym zapiekamy rybę możemy dodać co innego - posiekanego pora, pomidory suszone, a także ser. Ja unikam kompozycji sera i ryby, bo wydaje mi się, że ser mocno zagłusza smak ryby i czyni danie cięższym. Ale wy możecie zapiec rybę dodatkowo pod serową pierzynką.

SKŁADNIKI

  • ok. 600 g filetów z dorsza
  • 400 g śmietany 12%
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół strąka żółtej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy - ja używam oliwy z dodatkiem chili
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz (polecam do ryb pieprz cytrynowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • W misce mieszamy śmietanę, oliwę oraz oba rodzaje papryki pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem. Całość posypujemy świeżymi ziołami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min (gdy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe).
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...