Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym - prosto z piekarnika, bez smażenia!
2021-11-19
8:02
Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad z rybą w roli głównej. To przepis szczególnie dla tych, którzy nie znoszą w domu zapachu smażonej ryby. Ale zasmakuje każdemu - a co więcej, takie przygotowanie ryby jest bardzo proste!
i
łatwy
30 min
4
Dorsz to chuda ryba morska, bardzo zdrowa, ale niewłaściwie przygotowania może być sucha. Dlatego świetnie pasuje do niej sos śmietanowy. Ja podkręcam smak ryby ostrymi dodatkami, ale do sosu śmietanowego w którym zapiekamy rybę możemy dodać co innego - posiekanego pora, pomidory suszone, a także ser. Ja unikam kompozycji sera i ryby, bo wydaje mi się, że ser mocno zagłusza smak ryby i czyni danie cięższym. Ale wy możecie zapiec rybę dodatkowo pod serową pierzynką.
SKŁADNIKI
- ok. 600 g filetów z dorsza
- 400 g śmietany 12%
- pół strąka czerwonej papryki
- pół strąka żółtej papryki
- 2-3 łyżki oliwy - ja używam oliwy z dodatkiem chili
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz (polecam do ryb pieprz cytrynowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
- W misce mieszamy śmietanę, oliwę oraz oba rodzaje papryki pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem. Całość posypujemy świeżymi ziołami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min (gdy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe).
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?