Egzotyczne smaki, bez wychodzenia z domu. To danie zachwyci każdego

Egzotyczne smaki, bez wychodzenia z domu. To danie zachwyci każdego
Autor: Shutterstock.com Egzotyczne smaki, bez wychodzenia z domu. To danie zachwyci każdego
łatwy
15 min
4

To danie przepięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Idealnie sprawdzi się jako niecodzienny obiad lub jako danie na organizowane przez ciebie przyjęcie. "Miski" z krewetkami i ananasem to idealnie egzotyczne danie, które zachwyci każdego.

Danie niczym z najlepszej restauracji. Faszerowany krewetkami ananas

Pyszny i pięknie wyglądający posiłek, który prosto przygotujemy. Te aromatyczne krewetki z ananasem, to danie, które zaskakuje zarówno swoim smakiem, jak i aromatem oraz prostotą przygotowania. To danie, które zaskakuje.

Najlepiej podawać je z ryżem, ponieważ tworzy on świetną bazę pod aromatyczną mieszankę, jaką są nasze krewetki i ananas. To przepyszne połączenie, które świetnie się prezentuje. Można je podawać również w formie przekąski, która pięknie będzie wyglądała na naszym stole.

Ananas faszerowany krewetkami to gwarancje wspaniałego posiłku, który łączy w sobie pikanterie i słodycz. To idealne danie na wakacje, które jest sycące, ale przy okazji pozostaje lekkie. Tego dania naprawdę warto spróbować. Całość przygotowań nie powinna nam zająć więcej niż 45 minut.

Jeśli więc mamy ochotę na egzotyczny obiad, który prezentuje się, jak z najlepszej restauracji, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Nie ma co się dłużej zastanawiać i zabierzmy się za ten przepis, by poczuć prawdziwe smaki lata.

SKŁADNIKI

  • 400 g krewetek
  • 1 ananas
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 0,5 łyżeczki: imbiru, pieprzu, skórki z pomarańczy, chili, soli, gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki dokładnie oczyszczamy.
  • Wrzucamy je do miski i mieszamy z imbirem, pieprzem, skórką z pomarańczy, chili, solą i gałką muszkatołową.
  • Ananasa kroimy wzdłuż.
  • Z każdej połówki wydrążamy miąższ.
  • Po usuniąciu twardego środka, kroimy go na kawałki.
  • W misce mieszamy ocet, brązowy cukier i konfiturę.
  • Krewetki smażymy na patelni grillowej, aż będą różowe.
  • Na patelni smażymy ostrą i czerwoną paprykę. Dodajemy czosnek i tymianek.
  • Dodajemy posiekanego ananasa i podsmażamy.
  • Dodajemy naszą mieszankę z konfiturą.
  • Dodajemy krewetki.
  • Nasze nadzienie przekładamy do ananasa.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej