Dorsz zapiekany z kurkami - przepis na pysznego dorsza
2021-03-29
średni
45 min
4
Filety z dorsza w połączeniu z podsmażonymi kurkami i cebulką tworzą kulinarną propozycję zwłaszcza na jesień. Sprawdź, jak zrobić dorsza zapiekanego z kurkami - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- filety z dorsza (ok. 1 kg)
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 cebula
- 30 dag kurek
- bulion drobiowy
- 2 łyżki masła
- mąka
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 min.
- Do mąki dodać szczyptę soli, rozprowadzić śmietaną. Sos wlać na patelnię do kurek, zamieszać i doprawić do smaku pieprzem.
- Filety oczyścić, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju.
- Usmażone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekać około 20 minut.