Dorsz z krewetkami na parze: przepis
2021-03-29
średni
45 min
4
Dorsz z krewetkami na parze to danie wykwintne i dietetyczne. W prezentowanym przepisie wykorzystujemy dorsza, ale można go zastąpić filetem z mintaja lub halibuta. Proponujemy wzbogacić smak ryby krewetkami, jajkiem, chrzanem i koperkiem. Danie z powodzeniem może trafić na wigilijny stół.
SKŁADNIKI
- 600 g filetów z dorsza lub mintaja
- 1-2 łyżeczki soli
- Dodatki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 400 g gotowanych krewetek
- koperek
- 1 łyżeczka świeżo utartego chrzanu
- 100 g rozpuszczonego, przyrumienionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włóż rybę do naczynia i hojnie posyp solą. Odstaw na ok. 30 minut. Im grubsze filety, tym dłużej powinny chłonąć sól.
- W tym czasie przygotuj sałatkę: obierz i posiekaj jajka, obierz krewetki i pokrój koperek. Ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki dodając do nich utarty chrzan.
- Osusz filety i ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
- Umieść termosondę nastawioną na 52°C w najgrubszym miejscu ryby. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika i piecz wykorzystując program parowy, przez około 7-8 minut.
- Podawaj z sałatką oraz przyrumienionym masłem. Do tej potrawy doskonale będą pasować gotowane ziemniaki i zielone warzywa.