Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
średni
30 min
4
Kuchnia azjatycka to także pyszne ryby w nietuzinkowym anturażu. Pascal Brodnicki przygotował przepis na dorsza z czarnym ryżem, mandarynkami i curry. Intrygująca mieszanka smaków stanowi znak rozpoznawczy kuchni azjatyckich.
SKŁADNIKI
- 400 g czarnego ryżu
- 20 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- 1 duża polędwiczka z dorsza (lub diabła morskiego)
- 0,8 l wywaru z warzyw
- 6 mandarynek
- sok z połowy cytryny
- 4 cebulki dymki pokrojone w piórka
- 100 ml białego wina
- 80 g schłodzonego masła
- 4 łyżki przyprawy curry
- natka pietruszki lub kolendra (pół pęczka)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotuj ryż w bulionie z warzyw do momentu, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
- Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. Podsmaż medaliony z obu stron, ale tylko lekko, by ryba ścięła się na biało. Zdejmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
- Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry.
- Smaż kolejne 2 minuty, dolej białe wino i sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
- Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła. Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem.
- Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.