Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry: przepis Pascala Brodnickiego
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Pascal Brodnicki proponuje dorsza skąpanego w azjatyckim aromatach
średni
30 min
4

Kuchnia azjatycka to także pyszne ryby w nietuzinkowym anturażu. Pascal Brodnicki przygotował przepis na dorsza  z czarnym ryżem, mandarynkami i curry. Intrygująca mieszanka smaków stanowi znak rozpoznawczy kuchni azjatyckich.

SKŁADNIKI

  • 400 g czarnego ryżu
  • 20 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
  • 1 duża polędwiczka z dorsza (lub diabła morskiego)
  • 0,8 l wywaru z warzyw
  • 6 mandarynek
  • sok z połowy cytryny
  • 4 cebulki dymki pokrojone w piórka
  • 100 ml białego wina
  • 80 g schłodzonego masła
  • 4 łyżki przyprawy curry
  • natka pietruszki lub kolendra (pół pęczka)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotuj ryż w bulionie z warzyw do momentu, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
  • Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. Podsmaż medaliony z obu stron, ale tylko lekko, by ryba ścięła się na biało. Zdejmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
  • Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry.
  • Smaż kolejne 2 minuty, dolej białe wino i sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
  • Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła. Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.