Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler

2021-11-23
Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler to pyszne danie dla każdego. Soczysta ryba i doskonały sos, a do tego puree ziemniaczane z chrzanem idealnie pasują do siebie. Kulinarna celebrytka zaproponowała dorsza w portugalskim sosie z porów podczas „Kuchennych rewolucji” w restauracji Fregata w Koszalinie. 

Przepis pochodzi z książki „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wydawnictwa Znak

SKŁADNIKI

  • Ryba:
  • 1 kg filetu z dorsza ze skórą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • olej
  • sól
  •  
  • Sos:
  • 1 duży por
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, mielony biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  • Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką.
  • Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor.
  • Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut.
  • Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.
  • Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem. Udekoruj świeżym tymiankiem.