Dorsz pieczony z bazyliowym pesto: prosty przepis na rybę idealną
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dorsz pieczony z bazyliowym pesto to doskonałe danie na świąteczny lub codzienny obiad. Podajemy przepis na bazyliowe pesto, ale można też użyć gotowego sosu pesto, który jest dostępny w wielu sklepach. Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszne danie rybne i cieszcie się jego smakiem!
SKŁADNIKI
- RYBA:
- 1 kg filetów z dorsza
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
- SOS PESTO:
- 3 pęczki bazylii
- 10 dag orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonego parmezanu
- 10 łyżek oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części.
- Chleb tostowy zmielić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny.
- Przygotować sos pesto – zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostami i polać śmietaną.
- Piec 25 minut w temp. 180 st. C.