Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dorsz pieczony w folii do doskonały pomysł na kolację - danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealne dla tych, którzy się odchudzają i walczą z cholesterolem. Jak upiec dorsza w folii aluminiowej? Podajemy sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki rozdziel na dwie części. Rybę ułóż na dwóch dużych kawałkach folii aluminiowej.
- Obok dorsza ułóż cząstki pomidorów bez skórki, plasterki cukinii, kawałki papryki oraz po ząbku czosnku.
- Rybę i warzywa skrop oliwą, oprósz kolendrą, miętą i pieprzem.
- Folię zawiń jak pakiecik, ułóż na blasze. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Po wyjęciu z piekarnika ułóż w folii na talerz, rozwiń ją. Danie polej sosem ze śmietany i przetartego czosnku (ilość wedle uznania), doprawionym solą (wersja wzbogacona sosu - dodaj do śmietany trochę sera pleśniowego). Rybę można podać z pieczywem lub ryżem.