Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!

Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
Autor: Shutterstock Pieczony dorsz to świetny pomysł na lekką kolację. Można modyfikować dodatki - za każdym razem ryba będzie smakowała inaczej.
łatwy
25 min
4

Dorsz pieczony w folii do doskonały pomysł na kolację - danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealne dla tych, którzy się odchudzają i walczą z cholesterolem. Jak upiec dorsza w folii aluminiowej? Podajemy sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 razy po 20 dag filetu z dorsza
  • duży pomidor
  • 14 plasterków cukinii
  • 1/2 papryki żółtej
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku + czosnek do sosu
  • kolendra
  • mięta
  • śmietana
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki rozdziel na dwie części. Rybę ułóż na dwóch dużych kawałkach folii aluminiowej.
  • Obok dorsza ułóż cząstki pomidorów bez skórki, plasterki cukinii, kawałki papryki oraz po ząbku czosnku.
  • Rybę i warzywa skrop oliwą, oprósz kolendrą, miętą i pieprzem.
  • Folię zawiń jak pakiecik, ułóż na blasze. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  • Po wyjęciu z piekarnika ułóż w folii na talerz, rozwiń ją. Danie polej sosem ze śmietany i przetartego czosnku (ilość wedle uznania), doprawionym solą (wersja wzbogacona sosu - dodaj do śmietany trochę sera pleśniowego). Rybę można podać z pieczywem lub ryżem.