Dorsz faszerowany: przepis na oryginalne, dietetyczne i zdrowe danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dorsz faszerowany to potrawa smaczna i zdrowa, dobra również dla tych na diecie, bo dorsz jest rybą dość chudą. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich nową potrawą. Przepis na dorsza faszerowanego warto wypróbować, szczególnie jeśli liczysz kalorie. Dlaczego? Bo dorsz zawiera poniżej 5 razy mniej tłuszczu niż gatunki zaliczane do ryb tłustych, a wartość energetyczna porcji 100-gramowej to zaledwie ok. 80 kalorii.
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza (po ok. 230 g)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie pomidory
- średnia czerwona papryka
- 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła: tymianek, bazylia
- kilka ziaren pieprzu, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule pokrój w talarki. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
- Cebulę, paprykę i pomidory podsmaż na patelni, na łyżce oliwy. Dodaj zioła, pieprz oraz sól.
- Dolej odrobinę wody i całość duś, aż papryka będzie miękka.
- Filety przekrój wzdłuż na pół, natrzyj resztą oliwy. Połówki przełóż osączonymi z sosu warzywami i delikatnie zwiąż nitką spożywczą.
- Sos przelej do żaroodpornego naczynia i włóż do niego rybę.
- Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.