Dorsz faszerowany: przepis na oryginalne, dietetyczne i zdrowe danie

2021-03-29
Dorsz faszerowany
Autor: Shutterstock Dorsz - zdrowa i dietetyczna ryba. 100 gram to tylko 80 kalorii!
łatwy
30 min
4

Dorsz faszerowany to potrawa smaczna i zdrowa, dobra również dla tych na diecie, bo dorsz  jest rybą dość chudą. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich nową potrawą. Przepis na dorsza faszerowanego warto wypróbować, szczególnie jeśli liczysz kalorie. Dlaczego? Bo dorsz zawiera poniżej 5 razy mniej tłuszczu niż gatunki zaliczane do ryb tłustych, a wartość energetyczna porcji 100-gramowej to zaledwie ok. 80 kalorii.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z dorsza (po ok. 230 g)
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie pomidory
  • średnia czerwona papryka
  • 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże zioła: tymianek, bazylia
  • kilka ziaren pieprzu, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule pokrój w talarki. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
  • Cebulę, paprykę  i pomidory podsmaż na patelni, na łyżce oliwy. Dodaj zioła, pieprz oraz sól.
  • Dolej odrobinę wody i całość duś, aż papryka będzie miękka.
  • Filety przekrój wzdłuż na pół, natrzyj resztą oliwy. Połówki przełóż osączonymi z sosu warzywami i delikatnie zwiąż nitką spożywczą.
  • Sos przelej do żaroodpornego naczynia i włóż do niego rybę.
  • Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.