Co zrobić z tuńczykiem z puszki? Najlepszą zapiekankę z makaronem i warzywami

Co zrobić z tuńczykiem z puszki? Najlepszą zapiekankę z makaronem i warzywami
Autor: Shutterstock.com Co zrobić z tuńczykiem z puszki? Najlepszą zapiekankę z makaronem i warzywami
łatwy
30 min
4

Makaron, brokuły, tuńczyk, ser i cudownie kremowy sos – czego chcieć więcej? Powiemy Ci, jak możesz wykorzystać te składniki, aby ugotować swoje nowe ulubione danie.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu suchego
  • 200 g brokułów świeżych lub mrożonych
  • 2 cebule
  • 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • starta gałka muszkatołowa, sproszkowana papryka, sól i pieprz do smaku
  • 150 g startego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podziel brokuły na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i opłucz w zimnej wodzie.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie włóż do miski. Dodaj tuńczyka i rozgnieć widelcem.
  • Teraz dodaj śmietanę, mleko, jajka, musztardę i koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dopraw sos podanymi przyprawami.
  • Ugotowany makaron umieść w natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż różyczki brokułów. Polej sosem i posyp startym serem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie termoobiegu (lub 200°C stopni góra/dół). Umieść naczynie żaroodporne na środkowej półce piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  • Gdy sos zacznie bulgotać, a ser ładnie się zrumieni, zapiekanka jest gotowa. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zapiekanka makaronowa - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej