Co zrobić z tuńczykiem z puszki? Najlepszą zapiekankę z makaronem i warzywami
2022-03-18
łatwy
30 min
4
Makaron, brokuły, tuńczyk, ser i cudownie kremowy sos – czego chcieć więcej? Powiemy Ci, jak możesz wykorzystać te składniki, aby ugotować swoje nowe ulubione danie.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu suchego
- 200 g brokułów świeżych lub mrożonych
- 2 cebule
- 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
- 1 szklanka śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- starta gałka muszkatołowa, sproszkowana papryka, sól i pieprz do smaku
- 150 g startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podziel brokuły na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i opłucz w zimnej wodzie.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie włóż do miski. Dodaj tuńczyka i rozgnieć widelcem.
- Teraz dodaj śmietanę, mleko, jajka, musztardę i koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dopraw sos podanymi przyprawami.
- Ugotowany makaron umieść w natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż różyczki brokułów. Polej sosem i posyp startym serem.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie termoobiegu (lub 200°C stopni góra/dół). Umieść naczynie żaroodporne na środkowej półce piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- Gdy sos zacznie bulgotać, a ser ładnie się zrumieni, zapiekanka jest gotowa. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?