Bułkę tartą zamieniłam na ten zdrowy składnik. Z taką panierką ryba smakuje znakomicie
W jakiej panierce najlepiej usmażyć rybę? Zwykle robi się to w jajku i bułce tartej, ale istnieje o wiele lepszy przepis na pyszną i aromatyczną panierkę do ryby. Zamiast bułki tartej świetnie sprawdzą się drobno posiekane orzechy. Z takim dodatkiem ryba smakuje znakomicie. Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, a smak i aromat zachwyca. Zobaczcie, jak zrobić rybę w panierce z orzechów.
i
Z jakich orzechów zrobić panierkę do ryby?
Orzechy to świetny zamiennik bułki tartej, w której tradycyjnie panieruje się filety rybne. Nadają wybornego smaku i aromatu, a danie prezentuje się jak z najlepszej restauracji. Wybór orzechów do panierki do ryby zależy głównie od preferencji smakowych. Każdy rodzaj orzechów doda unikalny charakter potrawie. Z jakich orzechów można zrobić panierkę do ryby?
- Orzechy włoskie – mają bogaty smak, który dobrze komponuje się z delikatnymi rybami jak dorsz czy mintaj.
- Orzechy ziemne – najlepiej wybierać niesolone. Taka panierka doskonale smakuje z rybami o bardziej wyrazistym smaku, takimi jak łosoś i tuńczyk
- Orzechy laskowe – ich słodki i intensywny smak pasuje do łososia lub halibuta.
- Orzechy pekan – mają słodki maślany smak i miękką teksturę. Dodają bogactwa i ciepła daniu. Pasują do łososia i innych tłustych ryb.
- Pistacje – sprawiają, że panierka ma piękny kolor oraz lekko słodki i orzeźwiający smak. Świetnie komponują się z białymi rybami, takimi jak dorsz.
- Migdały – nadają delikatny i lekko słodki smak oraz elegancki wygląd. Dobrze pasują do większości ryb. Można użyć płatków migdałowych, posiekanych migdałów lub mąki migdałowej.
- Mieszanka orzechów – aby uzyskać bardziej złożony smak, można wykorzystać kilka rodzajów orzechów. Połączenie orzechów włoskich, laskowych i migdałów daje bardzo interesujący efekt.
Która ryba pasuje do panierki z orzechów?
Ryba panierowana w orzechach to pyszne i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. To dobry wybór na zbliżającą się wielkimi krokami wigilię i święta Bożego Narodzenia. Tak przyrządzona ryba oczaruje wyglądem i zachwyci niebanalnym smakiem. Czy każdą rybę można zrobić w panierce z orzechów? Która będzie smakować najlepiej?
Do panierki z orzechów najlepiej sprawdzą się ryby o delikatnym smaku i zwartej strukturze. Do orzechowej panierki świetnie pasują takie ryby, jak:
- Dorsz – jego delikatne mięso idealnie kontrastuje z chrupiącą panierką.
- Halibut – ma zwarty biały miąższ i delikatny smak, który dobrze łączy się z orzechami. Jest to ryba droższa, ale warta spróbowania.
- Łosoś – jego bogactwo smaku dobrze współgra z orzechową panierką. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z przyprawami, żeby nie przytłumić smaku łososia.
- Mintaj – ma delikatny smak i białe mięso, co czyni go dobrym wyborem do panierowania. Jego cena nie jest wygórowana.
- Sandacz – to ryba słodkowodna o delikatnym i lekko słodkawym smaku. Dobrze komponuje się z orzechami włoskimi.
Jak zrobić rybę w orzechowej panierce?
Przepis na smażoną na patelni rybę panierowaną w orzechach nie jest skomplikowany. To świetny pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny lub danie na wigilijną kolację. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią karpia, ale nie mają pomysłu, czym zastąpić tę tradycyjną świąteczną rybę.
Jak więc zrobić pełną smaku i aromatu rybę w panierce z orzechów? Warto pamiętać, aby orzechy bardzo drobno posiekać lub zmielić. Przed posiekaniem orzechy można lekko uprażyć na suchej patelni, aby wzmocnić ich aromat.
- 1. krok – doprawienie filetów z ryby
- 2. krok – przygotowanie składników do panierowania
- 3. krok – panierowanie ryby w mące, jajku i orzechach
- 4. krok – usmażenie ryby w orzechowej panierce na patelni
SKŁADNIKI
- 800 g filetów rybnych
- 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów ziemnych, laskowych lub włoskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- limonka lub cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną rybę doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Do miseczki wbić jajo. Do drugiej wsypać mąkę. Na płaski talerz przesypać drobno posiekane orzechy.
- Filety rybne obtaczać w mące i zanurzać w jajku. Następnie obtoczyć w orzechach.
- Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu smażyć rybę, aż zacznie się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać skropioną sokiem z cytryny lub limonki oraz ziemniakami czy ryżem i chrupiącą surówką.