Zrazy po warszawsku - znane mięsne danie w nowej odsłonie

Zrazy po warszawsku
Autor: Shutterstock Zrazy po warszawsku podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Zrazy po warszawsku to danie, które czasy największej popularności ma za sobą. pragnę jednak zachęcić państwa do tego dania i przygotowania go w nowej odsłonie. Delikatna wołowina przygotowana z aromatyczną konfiturą cebula smakuje po prostu rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów rostbefu wołowego
  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta tymianku
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić sola i pieprzem i odstawić w temperaturze pokojowej.
  • Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle z oliwą, dodać cukier i wino, przyprawić, dusić na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję konfitur.
  • Plastry mięsa posmarować konfiturą cebulową, dwa boki złożyć do środka i zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladki z obu stron na rumiano, następnie podlać wodą lub bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej