Zrazy po warszawsku - znane mięsne danie w nowej odsłonie
2021-12-05
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Zrazy po warszawsku to danie, które czasy największej popularności ma za sobą. pragnę jednak zachęcić państwa do tego dania i przygotowania go w nowej odsłonie. Delikatna wołowina przygotowana z aromatyczną konfiturą cebula smakuje po prostu rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 8 plastrów rostbefu wołowego
- 3 czerwone cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta tymianku
- 1 kieliszek czerwonego wina
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić sola i pieprzem i odstawić w temperaturze pokojowej.
- Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle z oliwą, dodać cukier i wino, przyprawić, dusić na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję konfitur.
- Plastry mięsa posmarować konfiturą cebulową, dwa boki złożyć do środka i zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladki z obu stron na rumiano, następnie podlać wodą lub bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?