Zrazy lwowskie z kurczaka, nadziewane kaszą - prosta pyszotka!

Zrazy lwowskie z kurczaka, nadziewane kaszą - prosta pyszotka!
Autor: Shutterstock Kurczęce piersi przyrządzone jako zrazy są pyszne i zupełnie nie nudne
łatwy
35 min
4

Zrazy lwowskie to roladki z kurczaka z charakterem, bo nadziewane zdecydowaną w smaku i teksturze kaszą z grzybami i boczkiem. Całość duszona w pysznym śmietanowym sosie zachwyca miękkością.

SKŁADNIKI

  • ok. 10 dag kaszy gryczanej palonej lub zwykłej jęczmiennej
  • 50 dag piersi z kurczaka - 2 podwójne piersi
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • ok. 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 
  • klarowane masło do smażenia (można zamienić na olej rzepakowy)
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę  przepłukać na sicie, wsypać do gotującej się osolonej wody, o objętości podwójnej w stosunku do kaszy, dodać łyżkę oleju i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  • Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć, aż wytopi się z niego tłuszcz.
  • Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą razem z boczkiem. Grzyby z cebulką i boczkiem wymieszać z kaszą i jajkiem.
  • Piersi cienko rozbić, układać na nich farsz i zawijać w roladki - można je spiąć wykałaczkami by się nie rozpadały albo zawiązać nitką.
  • Zraziki obsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor, podlać bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zahartowaną śmietanę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej