Zrazy lwowskie z kurczaka, nadziewane kaszą - prosta pyszotka!
2022-01-30
łatwy
35 min
4
Zrazy lwowskie to roladki z kurczaka z charakterem, bo nadziewane zdecydowaną w smaku i teksturze kaszą z grzybami i boczkiem. Całość duszona w pysznym śmietanowym sosie zachwyca miękkością.
SKŁADNIKI
- ok. 10 dag kaszy gryczanej palonej lub zwykłej jęczmiennej
- 50 dag piersi z kurczaka - 2 podwójne piersi
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- 1 jajko
- ok. 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- klarowane masło do smażenia (można zamienić na olej rzepakowy)
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę przepłukać na sicie, wsypać do gotującej się osolonej wody, o objętości podwójnej w stosunku do kaszy, dodać łyżkę oleju i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
- Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć, aż wytopi się z niego tłuszcz.
- Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą razem z boczkiem. Grzyby z cebulką i boczkiem wymieszać z kaszą i jajkiem.
- Piersi cienko rozbić, układać na nich farsz i zawijać w roladki - można je spiąć wykałaczkami by się nie rozpadały albo zawiązać nitką.
- Zraziki obsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor, podlać bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zahartowaną śmietanę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne