Ziemniaczane plasterki zapiekane z szynką - szybki obiad z jednej patelni
2022-04-02
łatwy
35 min
4
To jest patent na naprawdę szybki obiad. Z jego powodu mam zawsze w domu zupę cebulową w proszku, bo ona nadaje całemu daniu super aromat i konsystencję. Reszta składników zawsze się znajdzie i w nawet w najbardziej zabiegany dzień na stole ląduje ciepły posiłek, a do tego smaczny i niedrogi. Same plusy mili państwo :).
SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki zupy cebulowej instant
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 100 g dobrze topliwego żółtego sera, pokrojonego w kostkę
- 250 g szynki, pokrojonej w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozpuść masło, włóż ziemniaki i smaż aż zaczną się robić brązowe.
- Następnie wlej wodę, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie rozmieszaj mleko z zupą i pietruszką, miksturą polej ziemniaki.
- Na wierzch posyp ser i szynkę, wymieszaj i poczekaj aż ser się rozpuści. Wymieszaj ponownie i podawaj.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?