Ziemniaczane plasterki zapiekane z szynką - szybki obiad z jednej patelni

Zapiekane ziemniaki z szynką
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

To jest patent na naprawdę szybki obiad. Z jego powodu mam zawsze w domu zupę cebulową w proszku, bo ona nadaje całemu daniu super aromat i konsystencję. Reszta składników zawsze się znajdzie i w nawet w najbardziej zabiegany dzień na stole ląduje ciepły posiłek, a do tego smaczny i niedrogi. Same plusy mili państwo :).

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki zupy cebulowej instant
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100 g dobrze topliwego żółtego sera, pokrojonego w kostkę
  • 250 g szynki, pokrojonej w kostkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozpuść masło, włóż ziemniaki i smaż aż zaczną się robić brązowe.
  • Następnie wlej wodę, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • W międzyczasie rozmieszaj mleko z zupą i pietruszką, miksturą polej ziemniaki.
  • Na wierzch posyp ser i szynkę, wymieszaj i poczekaj aż ser się rozpuści. Wymieszaj ponownie i podawaj.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej