Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym: łatwe i pyszne danie rodzinne
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem to łatwe i pyszne danie rodzinne. Takie kotlety można smażyć lub piec. Z nadzieniem można dowolnie eksperymentować. Zmieniać składniki i przyprawy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
- tarta bułka do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem.
- Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.
- Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.
- Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.
- Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.