Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym: łatwe i pyszne danie rodzinne

2021-03-29
Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem: łatwe i pyszne danie rodzinne
Autor: Shutterstock Oszczędne kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym
łatwy
45 min
4

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem to łatwe i pyszne danie rodzinne. Takie kotlety można smażyć lub piec. Z nadzieniem można dowolnie eksperymentować. Zmieniać składniki i przyprawy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • tarta bułka do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem.
  • Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.
  • Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.
  • Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.
  • Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.