Zawijam w pierś kurczaka i wstawiam do piekarnika. To pyszny i aromatyczny obiad na niedzielę i nie tylko
![roladki ze szpinakiem i serem](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-4zhY-LKuD-3rpw_roladki-ze-szpinakiem-i-serem-664x442.jpg)
Dieta bezglutenowa
Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad, koniecznie sprawdźcie tę recepturę. Obłędne roladki z piersi kurczaka wypełnione aromatycznym farszem ze szpinaku i sera to strzał w dziesiątkę. Danie prezentuje się niczym z najlepszej restauracji i smakuje wyśmienicie. Poznajcie prosty przepis na rewelacyjne roladki ze szpinakiem i serem.
Jak zrobić farsz szpinak z serem do roladek?
Tajemnica smaku wybornych roladek z piersi kurczaka kryje się w farszu. To przepyszne połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Doskonale się ze sobą komponują, tworząc najlepszy farsz do roladek. Przygotowanie nadzienia nie jest trudne i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy podsmażyć cebulę ze szpinakiem, a następnie dodać dwa sery – mozzarellę i parmezan. Te dwa składniki świetnie łączą się ze szpinakiem i cebulą, nadając przyjemnego smaku i aromatu.
Jak zrobić roladki ze szpinakiem i serem?
Przepis na przepyszne i soczyste roladki z kurczaka wypełnione farszem ze szpinaku i sera wbrew pozorom nie jest skomplikowany. To efektowne danie robi się nie tylko łatwo, ale i szybko. Taki obiad zrobi wrażenie na każdym. Najpierw zauroczy wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci obłędnym smakiem.
Jak więc przyrządzić wyborne roladki po brzegi wypełnione nadzieniem ze szpinaku i sera? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie już za pierwszym razem i podbije każde podniebienie.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
- 2. krok – przygotowanie farszu ze szpinaku i sera
- 3. krok – uformowanie roladek i owinięcie ich boczkiem
- 4. krok – obsmażenie roladek na patelni
- 5. krok – upieczenie roladek ze szpinakiem i serem w piekarniku
Ile piec roladki ze szpinakiem w piekarniku?
Pełne smaku i aromatu roladki faszerowane szpinakiem i serem to danie idealne na rodzinny obiad. Zanim roladki trafią do piekarnika, należy je obsmażyć z każdej strony na patelni. Następnie przekłada się je do formy do zapiekania i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Roladki ze szpinakiem i serem pieką się w piekarniku przez pół godziny.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Farsz:- 100 g świeżych liści szpinaku
- 1 cebula
- 50 g startego sera mozzarella
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone piersi kurczaka przekroić na wzdłuż na pół, tak aby powstały 4 plastry. Delikatnie rozbić je tłuczkiem do mięsa.
- Pierś kurczaka posmarować musztardą. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać szpinak, wymieszać i smażyć kilka chwil. Patelnię przykryć pokrywką, zestawić z ognia i odstawić na 5 minut.
- Do szpinaku dodać mozzarellę i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie podzielić na 4 równe porcje.
- Na plastry z piersi kurczaka nałożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę. Owinąć boczkiem.
- Roladki obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do formy do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.