Zawijam w pierś kurczaka i wstawiam do piekarnika. To pyszny i aromatyczny obiad na niedzielę i nie tylko

roladki ze szpinakiem i serem
Autor: Shutterstock Weź pierś kurczaka, szpinak i dwa sery. Wyśmienite roladki smakują jak z najlepszej restauracji.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad, koniecznie sprawdźcie tę recepturę. Obłędne roladki z piersi kurczaka wypełnione aromatycznym farszem ze szpinaku i sera to strzał w dziesiątkę. Danie prezentuje się niczym z najlepszej restauracji i smakuje wyśmienicie. Poznajcie prosty przepis na rewelacyjne roladki ze szpinakiem i serem.

Jak zrobić farsz szpinak z serem do roladek?

Tajemnica smaku wybornych roladek z piersi kurczaka kryje się w farszu. To przepyszne połączenie kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Doskonale się ze sobą komponują, tworząc najlepszy farsz do roladek. Przygotowanie nadzienia nie jest trudne i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy podsmażyć cebulę ze szpinakiem, a następnie dodać dwa sery – mozzarellę i parmezan. Te dwa składniki świetnie łączą się ze szpinakiem i cebulą, nadając przyjemnego smaku i aromatu.

Jak zrobić roladki ze szpinakiem i serem?

Przepis na przepyszne i soczyste roladki z kurczaka wypełnione farszem ze szpinaku i sera wbrew pozorom nie jest skomplikowany. To efektowne danie robi się nie tylko łatwo, ale i szybko. Taki obiad zrobi wrażenie na każdym. Najpierw zauroczy wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci obłędnym smakiem.

Jak więc przyrządzić wyborne roladki po brzegi wypełnione nadzieniem ze szpinaku i sera? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie już za pierwszym razem i podbije każde podniebienie.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
  • 2. krok – przygotowanie farszu ze szpinaku i sera
  • 3. krok – uformowanie roladek i owinięcie ich boczkiem
  • 4. krok – obsmażenie roladek na patelni
  • 5. krok – upieczenie roladek ze szpinakiem i serem w piekarniku

Ile piec roladki ze szpinakiem w piekarniku?

Pełne smaku i aromatu roladki faszerowane szpinakiem i serem to danie idealne na rodzinny obiad. Zanim roladki trafią do piekarnika, należy je obsmażyć z każdej strony na patelni. Następnie przekłada się je do formy do zapiekania i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Roladki ze szpinakiem i serem pieką się w piekarniku przez pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

  • Farsz:
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone piersi kurczaka przekroić na wzdłuż na pół, tak aby powstały 4 plastry. Delikatnie rozbić je tłuczkiem do mięsa.
  • Pierś kurczaka posmarować musztardą. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać szpinak, wymieszać i smażyć kilka chwil. Patelnię przykryć pokrywką, zestawić z ognia i odstawić na 5 minut.
  • Do szpinaku dodać mozzarellę i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie podzielić na 4 równe porcje.
  • Na plastry z piersi kurczaka nałożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę. Owinąć boczkiem.
  • Roladki obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej