Zapnij pasy i wybierz się w kulinarną podróż. Tym razem kierunek: Kambodża

Zapnij pasy i wybierz się w kulinarną podróż. Tym razem kierunek: Kambodża
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta niskokaloryczna

Zamiast zwykłego, grillowanego kurczaka, dziś rozsmakuj się w Amok Moan, czyli kurczaku po kambodżańsku. To delikatne danie z kurczakiem na parze i curry smakuje obłędnie. To uproszczona wersja, którą bez problemu przygotujemy w domu.

Aromatyczne danie, którego większość nie próbowała. Wystarczy kilka składników

Amok to jedno z najpopularniejszych dań Kambodży. Jest on jak bigos dla Polaków czy paella dla Hiszpanów. Klasycznie przyrządza się je w liściach bananowca, jednak u nas są one bardzo ciężko dostępne, więc mamy za to zamiennik, który bez problemu dostaniemy w naszych sklepach.

Nie jest to kolejne zwykłe curry. W konsystencji przypomina coś pomiędzy budyniem a sufletem. A smakuje niesamowicie, mimo że nie mamy dostępu do wielu potrzebnych składników. W oryginale używamy tu kroeung, które składa się z trawy cytrynowej, galangalu, kurkumy, chili, szalotki. Zamiast tego samodzielnie przyrządzamy pastę z przypraw. 

Nasz amok podaje się z ryżem jaśminowym. Danie nie jest mocno pikantne, więc bez problemu zasmakuje każdemu. Jeśli nie mamy jak przygotować tego dania na parze, wystarczy, że nasze miseczki żaroodporne ustawimy w brytfance. Nalewamy do niej wody i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

To proste, ale pyszne i aromatyczne danie, którego warto spróbować. Wystarczy kilka składników, by przenieść się w inne miejsce.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru 
  • 1 cebula 
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • kilka liści szpinaku baby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek, cebulę, imbir, chili, kurkumę i kolendrę blendujemy na gładką masę.
  • W misce mieszamy mleko kokosowe, jajka, sos rybny i cukier.
  • Dodajemy zblendowane przyprawy i kurczaka.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • W mniejszych żaroodpornych miseczkach układamy liście szpinaku.
  • Napełniamy do 3/4 wysokości naczynia.
  • Gotujemy na parze przez około 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej