Zapnij pasy i wybierz się w kulinarną podróż. Tym razem kierunek: Kambodża

Dieta niskokaloryczna
Zamiast zwykłego, grillowanego kurczaka, dziś rozsmakuj się w Amok Moan, czyli kurczaku po kambodżańsku. To delikatne danie z kurczakiem na parze i curry smakuje obłędnie. To uproszczona wersja, którą bez problemu przygotujemy w domu.
Aromatyczne danie, którego większość nie próbowała. Wystarczy kilka składników
Amok to jedno z najpopularniejszych dań Kambodży. Jest on jak bigos dla Polaków czy paella dla Hiszpanów. Klasycznie przyrządza się je w liściach bananowca, jednak u nas są one bardzo ciężko dostępne, więc mamy za to zamiennik, który bez problemu dostaniemy w naszych sklepach.
Nie jest to kolejne zwykłe curry. W konsystencji przypomina coś pomiędzy budyniem a sufletem. A smakuje niesamowicie, mimo że nie mamy dostępu do wielu potrzebnych składników. W oryginale używamy tu kroeung, które składa się z trawy cytrynowej, galangalu, kurkumy, chili, szalotki. Zamiast tego samodzielnie przyrządzamy pastę z przypraw.
Nasz amok podaje się z ryżem jaśminowym. Danie nie jest mocno pikantne, więc bez problemu zasmakuje każdemu. Jeśli nie mamy jak przygotować tego dania na parze, wystarczy, że nasze miseczki żaroodporne ustawimy w brytfance. Nalewamy do niej wody i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
To proste, ale pyszne i aromatyczne danie, którego warto spróbować. Wystarczy kilka składników, by przenieść się w inne miejsce.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- kilka liści szpinaku baby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek, cebulę, imbir, chili, kurkumę i kolendrę blendujemy na gładką masę.
- W misce mieszamy mleko kokosowe, jajka, sos rybny i cukier.
- Dodajemy zblendowane przyprawy i kurczaka.
- Całość dokładnie mieszamy.
- W mniejszych żaroodpornych miseczkach układamy liście szpinaku.
- Napełniamy do 3/4 wysokości naczynia.
- Gotujemy na parze przez około 30 minut.